5 C
De Bilt

College Zeist vindt windmolens niet realistisch in A12/spoorzone

Zeist – Het college van burgemeester en wethouders van Zeist vindt op dit moment de komst van windmolens in de A12/spoorzone niet realistisch. Vanwege teveel onzekerheden zijn er weinig kansen op realisering van windmolens. Het college stelt de gemeenteraad dan ook voor om het zoeken naar mogelijkheden voor windmolens in dit gebied af te ronden en niet verder uit te werken. Wat betreft zonnevelden wordt voor dit gebied de beleidsvisie Zonnevelden uit 2020 van kracht.

Dit is het resultaat van de gemeentelijke verkenning naar de mogelijkheden voor windmolens en zonnevelden in de A12/spoorzone. De gemeenteraad besluit begin 2022 over dit voorstel van het college.

Geluidsnormen

De onzekerheden liggen vooral op het vlak van geluidsnormen voor windmolens en aansluiting op het elektriciteitsnetwerk. Door een uitspraak van de Raad van State is er momenteel onduidelijkheid over welke geluidsnormen gehanteerd moeten worden voor windmolens. Daarnaast bleek onlangs dat het elektriciteitsnetwerk in de provincie voor grootschalige opwek vol raakt, waardoor nieuwe windmolens en zonnevelden waarschijnlijk niet eerder dan in 2029 op het netwerk kunnen worden aangesloten.

Het college verwacht dat de onzekerheden de komende jaren blijven gelden.

Zonnevelden

De gemeenteraad heeft in 2020 een beleidsvisie Zonnevelden vastgesteld, en daarin de A12/spoorzone aangewezen als ‘kansrijk’ voor zonnevelden. Ook bevat de beleidsvisie randvoorwaarden die de gemeente stelt aan plannen voor zonnevelden. Eventuele plannen van initiatiefnemers zal de gemeente dus beoordelen aan de hand van deze beleidsvisie.

Gemeenteraad besluit over voorstel college

De gemeenteraad neemt op 22 februari het uiteindelijke besluit over het resultaat van de verkenning. Daarvóór, tijdens de zogeheten Ronde Tafel van 3 februari, kan iedereen bij de gemeenteraad inspreken.

Noodzaak

Wethouder duurzaamheid, Wouter Catsburg: “De noodzaak van het opwekken van duurzame energie blijft nog steeds groot. Klimaatverandering vraagt om actie. Het college wil daarom blijven onderzoeken op welke manieren opwek van duurzame energie mogelijk is op het grondgebied van Zeist. Dit willen we onderzoeken met zowel inwoners en partners in Zeist als in de regio. Daarnaast stimuleren we zoveel mogelijk het plaatsen van zonnepanelen op daken.”

Meer informatie: www.zeist.nl/a12spoorzone.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio