12.6 C
De Bilt

Commissaris maakt kennis met energiek Smitsveen

De Utrechtse commissaris van de Koning, Hans Oosters, bracht donderdag 8 juni een ambtsbezoek aan gemeente Soest. Na een gesprek op het gemeentehuis met de burgemeester en wethouders, stapte het hele gezelschap op de fiets om op excursie te gaan in de Soester wijk Smitsveen.

Commissaris van de Koning

Op deze prachtig zonnige dag maakte de commissaris uitgebreid kennis met Smitsveen. Met bewoners, met maatschappelijke partners die in de wijk actief zijn, met de geloofsgemeenschap en met gemeentelijke projecten. Smitsveen is een wijk met grote verschillen in inkomens en een grote diversiteit aan culturen. Culturen die samenkomen in bijvoorbeeld de buurtkeuken die bij het bezoek van de commissaris voor allerlei lekkere hapjes en drankjes zorgde. Culturen die elkaar ontmoeten in de buitenruimte die de afgelopen jaren een flinke impuls kreeg.

Energie in Smitsveen

Dat je met al die verschillen samen veel kunt bereiken, blijkt wel uit het bijzondere project Energie in Smitsveen. Energie in Smitsveen ging van start als pilotproject van de gemeenten met subsidie van de provincie. Het doel was om te onderzoeken hoe ook inwoners met een kleine portemonnee mee kunnen doen aan de energietransitie. Maar met de hulp van bewoners konden we niet alleen energiedoelen bereiken maar ontstonden er veel meer ideeën om van Smitsveen een (nog) fijnere wijk te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld ook acties om afval in de wijk te verminderen en voorkomen en initiatieven om je buren meer te ontmoeten.

De krachtenbundeling bij bewoners is zelfs zo groot dat bewoners het project in Smitveen nu overnemen en de gemeente en maatschappelijke organisaties het project in de volgende wijk kunnen opstarten (De Eng)

Commissaris van de Koning Hans Oosters: “Ik ben onder de indruk van wat ik vandaag heb gezien en gehoord in de wijk Smitsveen. Hier is via het aanbieden van energiebesparende maatregelen aan de inwoners, een manier gevonden om met de mensen in contact te komen. En vervolgens blijkt in die gesprekken waar mensen een handje hulp bij kunnen gebruiken. Heel fijn dat de provincie daar financieel aan heeft kunnen bijdragen. En nog mooier dat het project nu in de handen komt van de bewoners zelf.” 

Goede samenwerking

Burgemeester Rob Metz kijkt enthousiast terug op het bezoek van de commissaris. “Het is belangrijk dat gemeenten en de provincie goed samenwerken. Dat we van elkaar weten wat er leeft en ook van elkaar kunnen leren. We hebben in dit land grote opgaven waarmee we aan de slag moeten. Zoals energiebesparing en de overstap naar duurzame energie. We kunnen dit soort grote opgaven alleen maar aan als we het samen oppakken. Als overheden met elkaar. Maar vooral ook samen met de bewoners in de samenleving.”

Ophalen informatie voor ministeries en provinciebestuur

Het is één van de rijkstaken van de commissaris van de Koning om regelmatig op ambtsbezoek te gaan in gemeenten in zijn provincie. Het is met name een belangrijk moment om zaken uit de gemeenten op te halen die meegegeven kunnen worden aan ministeries en het provinciebestuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio