2.3 C
De Bilt

Cursisten Nederlandse taal in Zeist, óók tijdens de coronaperiode!

De gemeenten Zeist, De Bilt, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners de Nederlandse taal goed beheersen. Hier wordt jaarlijks door de gemeenten budget voor vrijgemaakt. Aan de Laan van Vollenhove 2193 en in moskee De Clomp verzorgt taalschool NLeducatie sinds drie jaar Nederlandse taalcursussen voor de inwoners van deze gemeenten. De cursisten komen uit alle delen van de wereld, zijn laag-, gemiddeld of hoogopgeleid, spreken nauwelijks of geen Nederlands of hebben juist een behoorlijk taalniveau. Iedereen is welkom.

Cursisten voor een jaar

Cursisten krijgen gedurende een jaar twee keer per week les, ’s ochtends of ’s avonds, van een professionele docent. Er wordt huiswerk gemaakt en de cursisten werken toe naar een formeel examen. Aan het einde van de cursus maken ze dit examen en ontvangen ze bij slagen een officieel erkend diploma voor hun Nederlandse taalniveau. In dat geval kan er nog een cursusjaar worden gestart naar een nog hoger taalniveau.  

Lessen gaan gewoon door op afstand

Ook nu, in deze hele bijzondere coronaperiode, gaan de lessen gewoon door! Niet op de leslocaties, maar via “leren op afstand”. Er wordt enthousiast lesgegeven via Whatsapp, Skype, Zoom en andere digitale middelen. Docent Mariël Peterse vertelt: “Soms kunnen moeilijke situaties tot hele mooie dingen leiden. Zo ook het “leren op afstand” met een alfabetiseringsgroep. Een groep mensen die normaal niet het meeste zelfvertrouwen heeft, maar die mij enorm heeft verbaasd. Ze zitten allemaal op de afgesproken tijd (9.00 uur) klaar, melden zich netjes aan via de WhatsApp en melden zich om 12.00 uur ook weer netjes af. De opkomst is nagenoeg elke les 100%! Ze maken hun opdrachten en maken hiervan foto’s zodat ik het kan nakijken. Ze luisteren naar luisteropdrachten en kijken naar filmpjes. Ze spreken audioberichten in, schrijven mee en stellen vragen. We bellen of videobellen met elkaar via WhatsApp. Het is voor mij als docent hartverwarmend om te zien hoe actief de cursisten meedoen en dit werkt enorm inspirerend en stimulerend.”

Uitnodiging deelname

Kent u of bent u iemand die de Nederlandse cursus goed kan gebruiken? Dan bent u van harte uitgenodigd om zich aan te melden via www.nleducatie.com. De gemeente betaalt het grootste deel van de cursus. De cursist betaalt een eigen bijdrage van €45 aan het begin en aan het eind van de cursus voor de lesmaterialen. De docenten van NLeducatie verheugen zich op uw komst!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio