6.6 C
De Bilt

Cyber agents in de strijd tegen digitale criminaliteit

Zeist – Vanmiddag hebben burgemeester Koos Janssen en politiechef Priscilla de Vries de drie jonge Zeister cyber agents en winnaars van ‘Hackshield’ gehuldigd. Hackshield is een online game, waarmee kinderen tussen de 8-12 jaar zichzelf en hun omgeving digitale vaardigheden aanleren. Zo worden zij ‘cyber agent’ en leren ze cybercrime te herkennen en bestrijden. De trotse winnende deelnemers Julian, Tijn en Ilva werden thuis opgehaald met een politievoertuig en voor de gelegenheid met bijbehorende sirenes naar het politiebureau gebracht.

Cybercrime

De aanpak van cybercrime is in de regio Midden- Nederland een prioriteit van de 39 gemeenten, het openbaar ministerie en de politie. Hierbij gaat het om misdaad gepleegd met ICT, gericht op ICT. Het strafbare feit wordt gepleegd met een computer, smartphone, smartwatch of tablet. Het afgelopen jaar is een toename te zien van het aantal meldingen van gedigitaliseerde criminaliteit. Ook de gemeente Zeist ontvangt signalen en vinden bij de politie aangiftes plaats van cybercrime. De partners in Zeist werken aan inzicht, analyse van de cijfers, opsporing, vervolging én aan preventie.

Samenleving verweven met digitale wereld

Burgemeester Koos Janssen: “Onze samenleving is verweven met de digitale wereld. Het brengt ons kansen, maar heeft ook een keerzijde. Criminelen hengelen steeds vaker naar informatie. Vooral naar onze privé gegevens. Zij bieden ons op echt lijkende berichten en websites, zogenaamd van bekende afzenders. Die berichten en websites blijken echter misleidend te zijn. En de criminelen die erachter zitten, blijven grotendeels anoniem. De schade die slachtoffers ondervinden, is soms niet te overzien. Het vraagt van ons allemaal kritisch te blijven op wie en wat we tegenkomen in die digitale wereld.”

Investering en voorlichting

De politie investeert in haar digitale vaardigheid en innovatie. Nieuwe technologie als kunstmatige intelligentie en slimme sensoren moeten helpen in de strijd tegen online misdaad.  Samen met gemeenten blijft de politie  inwoners, jong en oud, en ondernemers informeren over de gevaren van gedigitaliseerde criminaliteit. En om ze te wijzen op wat ze zelf kunnen doen om veilig te internetten en digitale criminaliteit te herkennen, zoals:

  • ransomware, waarbij de computer wordt geblokkeerd en er vervolgens losgeld wordt gevraagd;
  • phishing, waarbij criminelen persoonlijke gegevens zoals pincodes proberen te achterhalen;
  • DoS-aanvallen, waarbij een website onbereikbaar wordt gemaakt;
  • oplichting via WhatsApp, waarbij iemand zich voordoet als vriend en probeert geld los te krijgen;
  • fraude in de online handel (bijvoorbeeld via Marktplaats).

Hackshield

Samen met Hackshield organiseerden de gemeenten en politie in het basisteam Bunnik, Woudenberg, Leusden en Zeist een wedstrijd om het onderwerp cybercrime onder de aandacht te brengen bij de jeugd. Zij hebben de afgelopen maanden het spel Hackshield gespeeld, waarin zij leerden hoe zij kunnen voorkomen slachtoffer te worden van cybercrime. In het spel zaten ook oefeningen die de deelnemers met hun ouders konden doen, zodat zij ook hen weerbaar kunnen maken tegen cybercrime. Want ook volwassenen weten vaak niet wat de risico’s zijn op het internet.

Julian, Tijn en Ilva de drie cyber agents

In Zeist waren Julian, Tijn en Ilva de trotse winnaars van de game. Tijn: “Dat ik ook kon gamen én nog iets leren tegelijk vond ik helemaal top, want dat mocht ik vaker dan ‘gewoon’ gamen. Het is me gelukt om de puzzels te kraken en ik heb er best wel wat van geleerd.”

Deelname voor kinderen van 8 – 12 jaar is nog steeds mogelijk. Informatie is te vinden via https://joinhackshield.nl/.

Wat kunnen mensen zelf doen?

Digitale veiligheid is niet te garanderen, maar mensen kunnen wel maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken:

  • Zorg dat je computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn.
  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten).
  • Gebruik een sterk wachtwoord, bijvoorbeeld een lange wachtzin.
  • Door het instellen van een twee-stapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount, social media of clouddienst.
  • Geef nooit uw inlognaam en wachtwoorden af.
  • Maak regelmatig een back-up van uw waardevolle bestanden (bijvoorbeeld foto’s, video’s, documenten enzovoort).
  • Ongevraagd helpdesk-advies: verbreek de verbinding.
  • Bedenk goed met wie en wat je deelt op social media.
  • Maak alleen verbinding met vertrouwde wifi netwerken.
  • Open geen berichten en bestanden die je niet verwacht of niet vertrouwt.
  • Controleer het adres van websites.

Kijk voor meer informatie op https://www.politie.nl/themas/cybercrime.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio