10.7 C
De Bilt

Daniël Wilmans gekozen als nieuwe kinderburgemeester van Veenendaal

Daniël Wilmans is op 30 juni gekozen als nieuwe kinderburgemeester van Veenendaal. Dit heeft burgemeester Gert-Jan Kats vanochtend bekend gemaakt op WereldKidz, locatie Balans. WereldKidz Veenendaal mocht dit jaar de nieuwe kinderburgemeester van Veenendaal leveren. Dat is Daniël Wilmans geworden. Hij is 10 jaar oud.

De gekozen kandidaat-kinderburgemeester reageerde op de bekendmaking van de verkiezingsuitslag: “Ik wil vooral Veenendaal sportiever en gezonder maken, door bijvoorbeeld talentenklassen op scholen te geven voor verschillende sporten.”

Verkiezingen

De verkiezingen vonden dit jaar plaats op de vier WereldKidz scholen in Veenendaal: Achtbaan, Balans, Mozaïek, locatie Petenbos en De Vlieger. Zeven leerlingen van WereldKidz Veenendaal hadden zich kandidaat gesteld voor de functie van kinderburgemeester. Door de voorverkiezingen bij WereldKidz Balans, bleven vier kandidaten over voor de verkiezingen op 28 en 29 juni. Afgelopen weken voerden zij op school campagne voor hun plannen. Deze week mochten de leerlingen van groep 5 tot en met 8 hun stem uitbrengen. Een kiesraad met daarin de schoolleiders van de WereldKidz scholen en enkele (schaduw-)raadsleden uit de gemeenteraad hielden toezicht op de verkiezingen en het tellen van de stemmen.

Gert-Jan en Daniël
Gert-Jan en Daniël – Foto: gemeente Veenendaal

WereldKidz

Burgemeester Gert-Jan Kats: “Ik heb veel waardering voor de manier waarop WereldKidz Veenendaal de verkiezingen op vier scholen heeft georganiseerd. Er waren in totaal zeven fantastische kandidaat-kinderburgemeesters. Zij hebben allemaal hun best gedaan en een goede campagne gevoerd op school. Deze week mochten de leerlingen in het stemhokje hun keuze maken. Veenendaal mag trots zijn op de nieuwe kinderburgemeester. Ik kijk uit naar de samenwerking met Daniël. Hij kan als stem van de kinderen een brug slaan tussen de gemeente en de kinderen over de toekomst van hun stad.”

Installatie van Daniël

De officiële installatie van de kandidaat-kinderburgemeester vindt plaats tijdens de raadsvergadering van donderdag 15 september. Tijdens deze vergadering presenteert Daniël zijn plannen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad stemt daarna over de benoeming. Bij een meerderheid aan stemmen krijgt de nieuwe kinderburgemeester de keten overhandigd van zittende kinderburgemeester Avelon, die in dezelfde raadsvergadering afscheid neemt.    

Taken

In het profiel voor de kinderburgemeester staat dat deze veel over Veenendaal moet weten, mooie ideeën moet hebben, goed moet kunnen praten en aan de toekomst moet denken. De kinderburgemeester praat met de gemeente over onderwerpen die kinderen raken. Ook ondersteunt de kinderburgemeester het college van burgemeester en wethouders bij representatieve taken, zoals Koningsdag, de Avondvierdaagse of de opening van een speeltuin. De kinderburgemeester wordt jaarlijks door kinderen van een van de Veenendaalse basisscholen gekozen. Het aanstellen van een kinderburgemeester is een laagdrempelige manier om kinderen meer te betrekken bij de lokale democratie en het werk van de gemeente.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio