21.9 C
De Bilt

De Stelling van Honswijk van Honswijk bruist

Houten – Tijdens het slotweekend van het landelijke fortenfestival is het Open Monumentenweekend. Een bezoekje aan de forten Honswijk, Lunet aan de Snel en Werk aan de Korte Uitweg is dan extra de moeite waard. Er is voor jong en oud van alles te beleven op zaterdag 8 en zondag 9 september tussen 11.00 en 17.00 uur.

Fort Honswijk: rondleidingen, kinderactiviteiten en demonstratie kanonnen
Stichting Historie Koninklijke Nederlandse Veldartillerie is aanwezig met hun verzameling kanonnen, mortieren, uniformen en zadels. Op zaterdag en zondag wordt om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur een kanonschot gelost!

De openlucht foto-expositie Forten van Boven is ook te bezichtigen. Deze expositie toont 33 luchtfoto’s van forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland dat is genomineerd als UNESCO Werelderfgoed. Voor kinderen is er een verrassende speurtocht langs de 33 grote doeken, waarin zij op zoek gaan naar torenforten, spoorlijnen en kastelen. Kinderen kunnen met “Proefjes met boefjes” ook zelf een mini-waterlinie bouwen en deze met stromend water uittesten.

Vrijwilligers van de stichting Honswijk-Everdingen geven op beide dagen vanaf 11.00 uur ieder heel uur rondleidingen. De laatste rondleiding begint om 16.00 uur. Op beide dagen is er ook een hapje en een drankje voor de bezoekers en kun je rondwandelen over het fortterrein.

Lunet aan de Snel: rondleidingen en waterpraat

De vrijwilligers van Stichting Lunet aan de Snel geven op beide dagen rondleidingen over het prachtig gerestaureerde verdedigingswerk. Het uitzicht vanaf het uitkijkpunt over polder Blokhoven en de uiterwaarden moet je echt gezien hebben! Daarnaast hoor je alles over de rol die het fort in de Stelling van Honswijk gespeeld heeft.

Ook praten de vrijwilligers je graag bij over de projecten die op Lunet aan de Snel ontwikkeld worden. Bijvoorbeeld het educatieve project Waterfort. Schoolklassen komen zo van alles te weten over water. Er is informatie over waterwerken in de omgeving, waterbeheer in de polder en de wereldwijde waterproblematiek. Daarnaast experimenteert het Waterfort met water. Ook zijn er lezingen over water. Tijdens het Open Monumentenweekend kun je het allemaal zien en horen.

Fort Werk aan de Korte Uitweg: ‘De waschvrouw vertelt’

De “waschvrouw” vertelt het verhaal over haar leven op het fort tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een leven dat bestond uit hard werken en ontberingen. Ben je nieuwsgierig hoe zij het er vanaf bracht, kom dan naar één van de rondleidingen om 11.00, 13.00 of 16.00 uur op zaterdag of zondag.

De organisatoren roepen bezoekers op om zoveel mogelijk op de fiets te komen. Kom je toch met de auto? Parkeer dan op de grote parkeerplaats tussen Fort Honswijk en Lunet aan de Snel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio