5.5 C
De Bilt

Dierenwelzijn heeft volop de aandacht in Nieuwegein

Nieuwegein – Het college van B&W legt de gemeenteraad het Actieprogramma Dierenwelzijn Nieuwegein 2021 voor. Met de uitvoering van dit nieuwe actieprogramma wil het college het welzijn van in het wild levende en als huisdier gehouden dieren verder verbeteren en beschermen. Daarnaast moet ook mogelijke overlast van dieren in de stad beheersbaar blijven.

Dierenwelzijn

Een deel van de maatregelen voeren we al uit en zetten we voort zoals onze wettelijke opvangtaken. Maar we zien ook nieuwe kansen om het dierenwelzijn te bevorderen. Zoals het chippen van de huiskat en een dierenvoedselbank.

Dierenvoedselbank

Voor inwoners met een kleine beurs zijn de kosten van een bezoek aan de dierenarts soms een drempel om het huisdier goede medische zorg te geven. Zoals al in de gemeente Utrecht gebeurt, wil ook Nieuwegein daarom in gesprek met dierenartsen om voor bezitters van de stadspas korting te verkrijgen op een consult of behandeling bij een dierenarts. Ook gaan we na of en onder welke voorwaarden een dierenvoedselbank in Nieuwegein mogelijk is. Alles om het dierenwelzijn te verbeteren.

Chippen huiskat

Samen met het dierenasiel wil de gemeente kijken hoe eigenaren van niet gechipte huiskatten gestimuleerd kunnen worden hun dier te laten chippen. Door katten te laten chippen en de eigenaar te registreren kan de eigenaar van een gevonden kat of hond worden gevraagd zijn dier op te komen halen uit het asiel. Hierdoor daalt het aantal zwerfkatten. Katten hoeven niet verplicht gechipt te worden zoals dat wel geldt voor honden.

Balans tussen natuur en overlast

Ook is sinds enkele jaren aandacht voor afscherming van broedende zwanen voor honden en mensen, zodat de zwanen omwonenden niet lastig kunnen vallen, maar inwoners wel kunnen genieten van natuur in de stad.
In Nieuwegein zijn er gebieden met grote populaties ganzen, onder meer bij de Galecopperzoom, De Rietput in park Oudegein en het eilandje bij de Hofweide tussen Batau-Noord en Galecop.

Met de jonge ganzen trekken de ouders naar naastgelegen gebieden en zorgen voor overlast bij inwoners, sportverenigingen of ondernemers. In het voorjaar wil de gemeente daarom de ganzenpopulatie beheersbaar houden via nestreductie van ganzeneieren.

Wettelijke opvangtaken

De gemeente wil haar wettelijke taken op het gebied van Dierenwelzijn uitbesteden aan stichting Dierenopvangcentrum Reijerscop en Vogelopvang Utrecht. De stichting bestaat uit een dierenambulance en dierenasiel Reijerscop. Naast de opvang van katten en honden zorgt de stichting ook voor hulp en opvang van egels en schildpadden. Vogelopvang Utrecht is een opvangcentrum voor gewonde vogels uit de regio waar onze inwoners ook gewonde (water)vogels naar toe brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio