15.4 C
De Bilt

Doorstroming belangrijke opgave bij ouder worden en wonen in Zeist

Zeist- “De haperende doorstroming op de woningmarkt en de lange wachttijden om voor een huurwoning in aanmerking te komen, baren mij zorgen. Er wordt wel bijgebouwd maar dit is nog onvoldoende voor veel mensen om te kunnen wonen”, aldus wethouder Marcel Fluitman.

Ouderen hebben zelf ook een verantwoordelijkheid

Als gemeente blijven we met woningcoöperaties in gesprek om hier oplossingen voor te vinden, maar ouderen hebben zelf ook een verantwoordelijkheid om te verhuizen naar geschikte woningen.” Dit zei wethouder Marcel Fluitman (zorg en ouderen) tijdens de bijeenkomst (T)huis van de toekomst op donderdag 25 januari. Ongeveer honderd senioren en andere belangstellenden lieten zich in de Raadszaal van de gemeente informeren over ouder worden en wonen in Zeist. De bijeenkomst werd georganiseerd door de R.K. Woningbouwvereniging Zeist, gemeente Zeist, Algemene Seniorenvereniging Zeist, KBO/PCOB, Warande en Austerlitz Zorgt.

Langer thuis blijven wonen

De vergrijzing neemt duidelijk toe en de levensverwachting wordt steeds hoger. Ouderen blijven daarnaast steeds langer thuis wonen. In 2008 woonden er in Nederland 158.000 mensen in zorginstellingen, nu zijn dat er nog 117.000. Dat is een duidelijke afname.: “De vergrijzing betekent een opgave voor de gemeente, woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen aldus Fluitman. Extra aandacht is daarbij nodig voor mensen met een lage opleiding, voor ouderen met een klein inkomen, ouderen die zich bevinden in een achterstandssituatie en ouderen met beperkingen. Als wethouder neem ik de uitkomsten van deze dag mee in mijn organisatie en zal ze bespreken met partners van zorg en welzijn waar we als gemeente mee samenwerken.”

Nieuwe woonvormen

Fluitman is blij met de opkomst van nieuwe woonvormen en initiatieven zoals de woongroep Surplus en het Knarrenhof, waarbij ouderen zelf bepalen hoe hun woonplek en woonomgeving eruit ziet. De mensen binnen de woongroep zijn daarbij bereid elkaar te helpen en ondernemen samen activiteiten. “Wonen is meer dan alleen een comfortabele woning aanbieden: zowel de fysieke als de sociale omgeving is belangrijk”, zei Rob Bijl van het Sociaal Cultureel Planbureau. “Voor een goede oude dag is het nodig dat ouderen de eigen regie behouden en dat ze een gevoel van verbondenheid hebben.”

Wachttijd kan oplopen tot 10 jaar

“Huis is niet hetzelfde als thuis”, stelde Camiel Schuurmans, directeur van de R.K. Woningbouwvereniging Zeist. “Thuis draait om gevoel.” Van belang voor het thuisgevoel is onder meer dat mensen voldoende sociale contacten hebben. Schuurmans gaf aan dat de wachttijd voor een huurwoning in Zeist wel kan oplopen tot tien jaar. “Er zijn wel stappen gezet om de doorstroming te verbeteren, en er wordt ook bijgebouwd, maar we zijn er nog niet. Ouderen moeten zelf ook bereid zijn om te verhuizen naar een andere woning, zodat de doorstroom meer op gang komt.”

Verpleeghuis van de toekomst

En hoe zit het als je als oudere in de toekomst naar een verzorgings- of verpleeghuis zou moeten? Peter Weda, interim manager van zorginstelling Warande: “De traditionele verzorgings- en verpleeghuizen zijn de afgelopen jaren veranderd. Op dit moment kunnen alleen mensen met een zware zorgvraag daar terecht. Warande heeft van de zorgverzekeraar toestemming gekregen om het aantal bedden uit te breiden en liet alvast het ontwerp van de nieuwbouw zien. “Het verpleeghuis van de toekomst is vooral ook thuis, in de eigen omgeving.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio