6.6 C
De Bilt

Doorvaardiepte duikerbrug Oostdam gerealiseerd

Woerden – De werkzaamheden aan de duikerbrug op de Oostdam in Woerden lopen op schema. Deze week wordt de kademuur verlaagd tot doorvaardiepte, waarmee een belangrijk stap binnen het project wordt gezet. Hiermee wordt de verbinding gemaakt tussen de Singel aan de zijde van het Defensie-eiland en die van de Oostsingel, waar straks met de nieuwe doorvaardiepte met een kleine boot of kano kan worden gevaren.

1.20 meter doorvaardiepte

De doorvaardiepte wordt 1.20 m. Hier is voor gekozen om de gemetselde voet, welke eerder onder de kademuur is aangetroffen, zoveel mogelijk intact te houden. Komende week worden de gronddam en het damwandscherm die nog onder de brug staan weggehaald. Deze stonden daar omdat de brug in twee delen is gebouwd. Eerst de noordkant en nu de zuidkant van de Oostdam.

Dam kan weg

Nu het tweede deel bijna klaar is, kan de dam weg. Met het verwijderen van de dam, kan volgende week het resterende deel van de muur worden losgezaagd en in delen worden weg gehesen. Dit alles gebeurt onder begeleiding van een archeoloog in verband met de mogelijke aanwezigheid van oude resten. Na verwijdering hiervan kan het nieuwe brugdek worden geplaatst. Hiermee is ook de doorvaardiepte van 1.20 meter gerealiseerd.

Aanleg bastion

Begin november maakt lokale aannemer Jan van Leeuwen uit Harmelen ook een start met de aanleg van het bastion tegenover het Kasteel. Een bastion is een uitspringend verdedigingswerk aan de wal en maakt deel uit van een vesting. Een element die de historie van Woerden als vestingstad extra kenmerkt. Na aanleg van het bastion, moet de grond enige tijd inklinken. Daarna worden er zitelementen aangebracht in de groenwal. In goed overleg met het Kasteel, is afgestemd dat ook het deel van de oeverbescherming, welke in eigendom is van het Kasteel, in dezelfde stijl wordt vernieuwd. Inmiddels is ook een groot deel van de nieuwe kademuur opgemetseld. Hierlangs wordt een voetpad aangelegd, waarmee het trottoir direct langs de weg verdwijnt.

Oplevering in 2022

Naar verwachting kan de aannemer de werkzaamheden aan de duiker en de kademuur nog voor het nieuwe jaar afronden. Hierna moeten nog wel de voetpaden, fietspaden en de rijbanen worden teruggebracht. Deze afbouw start direct nadat de brug klaar is. Er wordt zoveel mogelijk achter de bestaande afzetting gewerkt. Dit levert voor het verkeer niet of nauwelijks meer hinder op dan in de huidige situatie.

Wethouder Noorthoek: “Ik ben blij dat het werk voorspoedig verloopt en dat het einde in zicht is. Om de binnenstad goed bereikbaar te houden tijdens de decembermaand, wordt de definitieve asfaltlaag pas volgend jaar aangebracht. De uiteindelijke oplevering van de nieuwe brug zal dan in het voorjaar van 2022 zijn”.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio