15.7 C
De Bilt

Duidelijkheid rond aanvraag oplaadpunten elektrische voertuigen

Woerden – Voor bewoners met een elektrisch voertuig of voor bewoners die van plan zijn een elektrisch voertuig aan te schaffen, is het vanaf nu duidelijk welke weg zij moeten bewandelen voor de aanvraag van een oplaadpunt. Het college van burgemeester en wethouders heeft het beleid ‘openbare oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen’ vastgesteld.

 

Het aandeel elektrische auto’s in Woerden neemt toe. En niet iedereen kan op eigen terrein opladen. Het gevolg is dat er meer openbare parkeerplekken nodig zijn voor het opladen van elektrische auto’s. De gemeente kan door het nemen van een verkeersbesluit parkeerplekken bestemmen voor het opladen van elektrische auto’s.

 

De markt

De gemeente Woerden kiest ervoor om oplaadpunten niet met gemeentelijk geld te financieren, maar laat dit aan de markt over. In Nederland zijn diverse bedrijven die laadpalen exploiteren. Inwoners doen hun aanvraag voor een oplaadpunt dus niet bij de gemeente Woerden, maar bij een marktpartij die de aanvraag vervolgens bij de gemeente indient. De marktpartij die een laadpaal wil plaatsen moet leges betalen voor de benodigde vergunning en is vervolgens verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het laadpunt. De gemeente Woerden neemt de kosten voor het verkeersbesluit voor haar rekening en zorgt voor een verkeersbord en evt. belijning van de parkeerplaats.

 

Duidelijkheid

De gemeente verleent alleen medewerking aan een oplaadpunt aan de openbare weg als men niet op eigen terrein kan opladen en als er in de buurt niet genoeg mogelijkheden zijn voor opladen bij bestaande publieke oplaadpunten. De gemeente bepaalt de locatie van het oplaadpunt. Bij voorkeur wordt een locatie gekozen die centraal in de wijk of buurt ligt op maximaal 200 meter van het woon- of werkadres van de e-rijder. Ook wordt rekening gehouden met de parkeerdruk.

 

Openbaar

Oplaadpunten aan de openbare weg zijn altijd openbaar toegankelijk voor het opladen van elektrische voertuigen. Bewoners krijgen dus geen eigen oplaadpunt op nummerbord. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk e-rijders gebruik kunnen maken van het laadpunt. De oplaadpunten zijn niet gratis. De stroom wordt afgerekend via een oplaadpas van de commerciële aanbieder.

 

Wethouder Ivo ten Hagen, verkeer en vervoer: “Ik ben blij dat dit beleid er is zodat er nu duidelijkheid is voor bewoners wat er wel en niet mogelijk is. Elektrisch rijden willen we stimuleren, het draagt bij aan een duurzaam en klimaatneutraal Woerden. Dit beleid is dan ook hard nodig en gewenst.”

Meer informatie op www.woerden.nl/oplaadpunten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio