16.6 C
De Bilt

Duurzaam op dreef – doe mee!

Zeist – Onder dat motto organiseert Samen Duurzaam Zeist op woensdagavond 26 september in het gemeentehuis aan Het Rond in Zeist een bijeenkomst voor alle inwoners van de gemeente. Met presentaties en een informatiemarkt laat de beweging zien wat er het afgelopen jaar zoal op gang is gekomen om onze woonplaats gezonder, groener en duurzamer te maken. Daarnaast is er volop gelegenheid voor bezoekers om zelf ideeën aan te dragen en voorstellen te doen. De avond begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

 

Initiatieven vanuit de samenleving hebben inmiddels geleid tot zo’n 22 projecten die bijdragen aan verduurzaming. Om wat voorbeelden van resultaten te noemen: er rijden al 3 elektrische deelbakfietsen, de eerste elektrische deelauto is in gebruik, het Geopark de Heuvelrug i.o. heeft een website, routekaart en app, er wordt op diverse plaatsen fijnstof gemeten, de strijd tegen zwerfafval is in volle gang en het plantenasiel op de Boswerf is open.

Uitwisseling van ideeën

Op 26 september is te zien en te horen hoe ze dat doen, hoe het gaat en welk doel de mensen binnen de projecten nastreven. Naast lopende activiteiten worden ook nieuwe initiatieven gepresenteerd. Er is volop gelegenheid om met de mensen achter projecten van gedachten te wisselen en ruimte om nieuwe ideeën te opperen. Veel interactie: dat is de opzet van de avond. Op die manier wil Samen Duurzaam Zeist mensen niet alleen informeren maar vooral inspireren om ook mee te doen: door aan te haken bij een bestaande werkgroep, bij plannen voor nieuwe projecten of om zelf mogelijkheden naar voren te brengen.

Volop ruimte voor nieuwe initiatieven

 Zeist wil in 2030 klimaatneutraal zijn: best een opgave maar wel haalbaar. Er wonen en werken in Zeist heel veel mensen die mogelijkheden zien om dat doel te bereiken. Op dit moment lopen er 22 projecten. Die kunnen nog steun gebruiken en er is ook ruimte voor nieuwe acties. Als mensen zelf een idee hebben om te verduurzamen, is 26 september een goed moment om steun te zoeken om dit verder uit te werken tot een concreet plan. Binnen Samen Duurzaam Zeist zijn er mensen die zo’n initiatief kunnen begeleiden. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor financiële ondersteuning. De gemeente stelt elk jaar een flink budget beschikbaar om duurzame ontwikkelingen mogelijk te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio