3.2 C
De Bilt

Duurzame energie door zonnepanelen op Weggeefwinkel Vollenhove

De Weggeefwinkel aan de Laan van Vollenhove in Zeist krijgt zonnepanelen. Wethouder Wouter Catsburg zet vrijdag de panelen officieel aan. Tot nu toe wordt de Weggeefwinkel alleen verwarmd door aardgas. Met de stijgende energieprijzen wordt het steeds lastiger voor de winkel om de energierekening te betalen. Vollenhove Vooruit, Samen Duurzaam Zeist en de gemeente Zeist stellen daarom 60 zonnepanelen beschikbaar.

  • Wat: Onthulling zonnepanelen Weggeefwinkel
  • Waar: Laan van Vollenhove 2191
  • Tijdstip: 10.00 uur

De Weggeefwinkel is een plek middenin de wijk Vollenhove waar veel mensen komen. De panelen komen op het dak van de berging te liggen. Dat de Weggeefwinkel nu het dak gebruikt om energie op te wekken, is een mooi initiatief en een voorbeeld voor de buurt. Het draagt ook bij aan bewustwording. Dat wordt binnenkort nog zichtbaarder: twee koelkasten, waar overgebleven maaltijden uit worden weggegeven, worden aangesloten op zonnestroom. De opwek van stroom en het verbruik zijn op korte termijn te zien op een infotainment-paneel. Zo kunnen mensen meekijken en kennismaken met de mogelijkheden van zonnestroom.

Hergebruik zonnepanelen

De 60 zonnepanelen liggen tijdelijk op het dak. In het kader van de ontwikkeling van Vollenhove gaat dit pand over niet al te lange tijd gesloopt worden. Maar in de tussenliggende periode kan er op dit dak nog wel duurzame energie opgewekt worden. En als het pand wordt gesloopt dan kunnen de panelen verplaatst worden naar een ander maatschappelijke bestemming in Zeist, bij voorkeur in Vollenhove. Dit concept past ook mooi bij de functie van de Weggeefwinkel: energie wordt duurzaam doorgegeven en spullen worden hergebruikt.

Elektrisch verwarmen

Met de zonnepanelen wordt jaarlijks ruim 22.000kW opgewekt. Circa 8.000kW wordt gebruikt voor elektriciteit, de resterende 12.000kW lijkt ruim voldoende om de begane grond elektrisch te gaan verwarmen door middel van het plaatsen van infraroodpanelen. Dit zorgt er ook voor dat het gebouw voor de verwarming niet meer volledig afhankelijk is van de huidige sterk verouderde en kwetsbare Cv-installatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio