16.4 C
De Bilt

E-waste race basisscholen uit Baarn, Bunnik, IJsselstein, Nieuwegein, Soest en Zeist

Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) en Race Against Waste organiseren vier weken lang de E-waste Race in de zes RMN gemeenten. De leerlingen van de deelnemende basisscholen gaan de strijd met elkaar aan om zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel E-waste genoemd) in te zamelen. Met het ophalen van afgedankte apparaten scoren de leerlingen punten. De school met de hoogste score wint een leuke prijs. In de week na de meivakantie is er een officiële kick-off tijdens een gastles over e-waste. De echte race begint op maandag 15 mei en eindigt op donderdag 8 juni 2023.

Gastles E-waste Race

Tijdens de gastles op maandag 9 mei leren de kinderen op een interactieve manier over consuminderen, grondstof schaarste, hergebruik en recyclen. “We zien steeds meer apparaten om ons heen, terwijl de schaarste van grondstoffen die nodig zijn voor deze apparaten toeneemt. Recyclen is hier een oplossing voor. RMN draagt graag een steentje bij aan de voorlichting van de volgende generatie op dit gebied”, aldus een woordvoerder van RMN.

Hoe helpt u mee?  

Meld uw rondslingerende elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers en dvd-spelers aan op de website van de E-waste race (https://ewasterace.nl/). Op een vooraf afgesproken tijd halen de leerlingen dan het aangemelde apparaat bij u thuis op. Het is dus niet de bedoeling dat u zelf afgedankte elektrische apparaten naar de deelnemende basisschool bij u in de buurt brengt. Let op: De leerlingen verzamelen de afgedankte apparaten in containers. Het is dan ook van belang dat het afgedankte apparaat in een “kliko” past.

RMN voert de volle containers af en zorgt ervoor dat de afgedankte apparaten bij de verwerker terecht komen. Op deze manier halen we zo veel mogelijk grondstoffen uit de elektrische apparaten om opnieuw te gebruiken.

Een betere wereld met recycling

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. Veel van het Nederlandse e-waste komt helaas nog bij het restafval terecht. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in elektrische apparaten die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten is maar liefst 95% van de onderdelen geschikt voor hergebruik. Daarom is het zo belangrijk dat we bewustzijn bij kinderen en hun omgeving creëren, over het belang van recycling en hergebruik. Bovendien zorgt de E-waste Race ervoor dat recyclen leuk, leerzaam en gemakkelijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio