1.8 C
De Bilt

Zeist – Vanaf maandag 21 september strijden bassischolen De Wegwijzer en de Pirapoleon, tijdens de E-waste race, tegen acht andere basisscholen uit de verschillende RMN gemeenten. De leerlingen proberen tot en met 15 oktober zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel E-waste genoemd) in te zamelen. Per ingezameld apparaat scoren ze punten. De groep met de hoogste score wint een schoolreisje naar NEMO. En inwoners kunnen hen helpen die prijs te winnen.

Aftrap door wethouder Wouter Catsburg

In de week van 14 september hebben alle deelnemende scholen een gastles gehad die als aftrap van de race diende. Tijdens de gastlessen op beide scholen in de gemeente Zeist was wethouder Catsburg aanwezig om de leerlingen succes te wensen en uit te leggen waarom het inzamelen van E-waste zo belangrijk is. “Grondstoffen worden steeds schaarser.

Het is daarom fantastisch om te zien hoe de kinderen zich inzetten voor het recyclen van de waardevolle materialen in elektrische apparaten, zoals goud en koper. Met de e-waste race geven onze kinderen het goede voorbeeld, Lever oude elektronica apart in en gooi het niet bij het restafval,” aldus de wethouder. Bij de laatste meting in de gemeente Zeist zat er 84.000 kilo E-waste bij het restafval.

Promoten E-waste race

Na de officiële aftrap kregen de leerlingen, tijdens een interactieve gastles, uitleg over de schaarste van grondstoffen, het belang van recycling en uitleg over de race. Zo kunnen de leerlingen, naast het inzamelen van elektrische apparaten, ook punten verdienen door de race op een ludieke manier onder de aandacht te brengen. Denk hierbij aan het maken van spandoeken, het maken van een promotiefilmpje of contact te zoeken met de lokale media.

Hoe helpt u mee?

Het is niet de bedoeling dat u zelf afgedankte elektrische apparaten naar de deelnemende basisschool brengt. U kunt uw rondslingerende elektrische apparaten, zoals stijltangen, haardrogers en dvd-spelers aanmelden op de website van de E-waste race (www.ewasterace.nl). Op een vooraf afgesproken tijd halen de leerlingen het aangemelde apparaat dan bij u thuis op. RMN verzoekt u in verband met de coronamaatregelen anderhalve meter afstand te bewaren tot de kinderen en uw handen te wassen voor u de deur opent.

Het apparaat kunt u buiten de deur op de grond zetten, waar de kinderen het kunnen oppakken. De apparaten verzamelen zij in speciale containers op hun school. Het is dan ook van belang dat het apparaat in een “kliko” past. RMN leegt deze containers dan weer en zorgt ervoor dat de apparaten bij de verwerker terecht komen, zodat de materialen gerecycled kunnen worden.

Deelnemende scholen

De tien basisscholen uit de verschillende RMN gemeenten die meedoen aan de E-waste race zijn:
• Baarn: St. Aloysius
• Bunnik: Barbaraschool
• IJsselstein: De Tandem, Agnesschool
• Nieuwegein: Openbare Daltonschool de Meander, De Veldrakker
• Soest: Insingerschool, De Wegwijzer
• Zeist: De Wegwijzer, De Pirapoleon

Meeste apparaten ophalen

Op de website van de E-waste race wordt de score tussen de scholen bijgehouden. Na vier weken is de bekendmaking van de school die de meeste apparaten heeft opgehaald. De E-waste Race in de RMN gemeenten is een initiatief van RMN en de E-waste Race.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio