Eerste buurt-wormenhotel op de Prinses Catharina Amalialaan in Zeist

Zeist – Op vrijdag 29 oktober werd onder grote belangstelling het eerste buurt-wormenhotel van Zeist geopend aan de Prinses Catharina Amalialaan in Kerckebosch. Het hotel staat naast het appartementencomplex Beverburg en is een soort kast waar buurtbewoners hun groente, fruit- en etensresten in composteren met behulp van wormen. Wethouder Wouter Catsburg opende het hotel samen met initiatiefneemster Willemijn Hensbroek door de eerste wormen in het hotel in te checken.

GFT bakje

Daarnaast overhandigde hij aan de deelnemers een GFT bakje om het groenafval in te verzamelen. Wethouder Catsburg: “de gemeente vindt het belangrijk om dit initiatief te ondersteunen. Heel mooi dat bewoners zelf in actie komen om de groene kringloop dichtbij huis te sluiten”. Willemijn mobiliseerde zeven buren om mee te gaan doen: “Geweldig dat we nu ons GFT op een duurzame wijze kwijt kunnen en het niet meer bij het restafval hoeven te doen”.

Korte workshop

Charlotte Verhoeve, de compostcoach, gaf een korte workshop over het gebruik. Ze gaat de deelnemers als vraagbaak begeleiden. Alleen bewoners die zich aanmelden bij het project kunnen hun groen afval in het hotel kwijt. Samen met de maker van het hotel, Rowin Snijder en de deelnemers werden er vervolgens plantjes in de bakken op het hotel geplant.

Aanleiding wormenhotel

In de appartementencomplexen in de Prinses Catharina Amalialaan was er geen mogelijkheid voor het gescheiden inleveren van Gft (Groente-, Fruit- en Tuinafval). Niet alle bewoners van de laagbouw hebben een Gft-container. Dit bracht initiatiefneemster Willemijn Hensbroek op het idee om bij de werkgroep Compost Lokaal van Samen Duurzaam Zeist te informeren wat je zou kunnen doen om het scheiden van GFT- afval toch mogelijk te maken in haar buurt. Met de plaatsing van het hotel start een proefproject. Over een half jaar wordt het project geëvalueerd.

Meedoen?

De teller staat nu op 15 deelnemende adressen, er kunnen nog zes bij. Geïnteresseerden die mee willen doen kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar Marlou Bours van de Werkgroep Compost Lokaal van Samen Duurzaam Zeist: M.Bours@odru.nl

Samen Duurzaam Zeist zet zich met het initiatief Compost Lokaal in voor een groene kringloop. Het wormenhotel past ook perfect bij de ambities van de gemeente Zeist: handelen vanuit kringlopen (circulaire economie), meer groen en verbondenheid in de wijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img