7.7 C
De Bilt

Eerste horecacertificaat uitgereikt

Ondernemers kunnen in de gemeente Wijk bij Duurstede een horecacertificaat verdienen. Inzet om zwerfafval te voorkomen, is voldoende. Op donderdagochtend 27 oktober reikte wethouder milieu, Wil Kosterman, het eerste certificaat uit. De gelukkigen waren Patrick & Sharon Terschegget van Familierestaurant & Kanoverhuur De Jonge Graaf in Cothen. Bij de uitreiking was er aandacht voor de manier waarop dit horecabedrijf de omgeving van het restaurant schoonhoudt.

Een goed voorbeeld doet volgen

Wethouder Wil Kosterman: ‘Heel veel ondernemers doen al erg hun best om de ruimte rondom hun bedrijf schoon te houden. De eigenaars van De Jonge Graaf hebben hun inzet laten zien. Dat vertaalt zich in een schoon terras en een fijne sfeer. Bezoekers kunnen hier hun afval kwijt in een extra afvalbak buiten. Die is ook bedoeld voor voorbijkomende fietsers en wandelaars.

Deze aanpak is een goede reden om het eerste Horecacertificaat aan De Jonge Graaf uit te reiken. Dat betekent overigens niet, dat anderen het niet nét zo goed hebben gedaan! ‘Met dit certificaat laten de ondernemers de bezoekers ook zien, dat erop gelet wordt, dat er geen zwerfafval ontstaat. Een goed voorbeeld, doet volgen,’ zegt de wethouder. ‘En uit onderzoeken blijkt, dat mensen minder snel afval achterlaten in een schone omgeving. Hoe mooi zou het zijn, dat er binnen 10 jaar geen zwerfafval meer bij komt?’

Dit jaar doen ruim 20 horecaondernemers mee aan deze zwerfafvalcampagne

Dat zijn er 2 in Langbroek, 2 in Cothen en 18 in Wijk bij Duurstede. Sinds de start van deze zwerfafvalcampagne begin dit jaar, werkt de horeca er al goed aan mee. Op een ‘Menukaart’ van de gemeente stond wat ondernemers zelf makkelijk kunnen doen om zwerfafval tegen te gaan.

Er zijn horecaondernemers, die hierom buiten een peukenpaal of -tegel hebben geplaatst. Daarnaast zorgt wetgeving er ook voor, dat ondernemers steeds vaker geen plastic materialen meer gebruiken.

Volgend jaar kunnen horecaondernemers opnieuw meedoen aan deze campagne

Dit jaar staat vooral het voorkomen van zwerfafval voorop. De lat mag in 2023 wel iets hoger komen te liggen. Dat kan betekenen dat het bestellen van horecamaterialen wordt aangepakt. Of de manier waarop bezoekers hun afval eenvoudig kwijt kunnen. Uitbreiding naar het tegengaan van voedselverspilling is dan een volgende stap in duurzaamheid binnen de horeca.


Alle ondernemers die dit jaar aan deze campagne meedoen, staan genoemd op de website van de gemeente. Ondernemers die ook graag het certificaat willen om zo te laten zien dat ze actief bezig zijn met duurzaamheid en het tegen gaan van zwerfafval, kunnen informatie vinden op www.wijkbijduurstede.nl/ondernemers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio