19.9 C
De Bilt

Hinder tijdens zomerwerkzaamheden tussen Eindhoven en Utrecht

Utrecht / Eindhoven – Tussen Utrecht en Eindhoven staan komende zomer twee grote werkzaamheden aan het spoor op het programma. Reizigers krijgen hierdoor bijna zes weken lang te maken met vervangend vervoer op verschillende plekken op dit traject. De NS zet bussen in tijdens deze periodes en rijdt met langere treinen op omreisroutes. In dit bericht lees je wat we waar gaan doen en hoe we dat hebben georganiseerd.

Utrecht Centraal – Geldermalsen: 14 juli – 6 augustus

Tussen Utrecht Centraal en Geldermalsen rijden geen intercity’s van 14 juli tot 6 augustus. De sprinters rijden deze periode niet tussen Houten Castellum en Geldermalsen. Hiermee is een van de drukst bereden trajecten van het Nederlandse spoor voor 23 dagen niet berijdbaar. ProRail werken bij Culemborg aan de ondergrond waar het spoor op ligt: de ‘baan’. Een stabiele baan is essentieel om  treinen veilig te kunnen laten rijden.

Op dit moment rijden de treinen hier met een snelheidsbeperking omdat het spoor niet stabiel genoeg is. Daarom maken ProRail over 4,5 kilometer de baan steviger, zodat treinen er straks veilig en sneller kunnen rijden. De stevigere baan is ook nodig om de verwachte groei van het treinverkeer mogelijk te maken: meer en zwaardere treinen vragen om een stabiel spoor.

Boxtel – Eindhoven: 9 – 26 augustus

Tussen Boxtel en Eindhoven rijden er geen treinen van 9 tot 26 augustus. In deze periode van 17 dagen plaatsen ProRail onder andere acht hogesnelheidswissels. Hierdoor hoeven treinen in de toekomst minder af te remmen om van spoor te wisselen. Deze wissels zijn 140 meter lang en worden voorafgaand aan de werkzaamheden in delen langs het spoor klaargelegd. Omdat de nieuwe wissels een andere hoekverhouding hebben passen ProRail ook de bovenleiding, treinbeveiliging en seinen aan.

Daarnaast vervangen ProRail de wisselverwarming op gas voor elektrische. Het vervangend vervoer loopt vanwege werkzaamheden van Rijkswaterstaat naar verwachting vertraging op rondom Eindhoven.

Tunnel bij Eindhoven: 28 juli – 22 augustus

Naast de spoorwerkzaamheden wordt op hetzelfde traject ter hoogte van Eindhoven ook aan de weg gewerkt. Onder de A2/N2 Randweg Eindhoven wordt een tunnel gerealiseerd, waardoor weggebruikers in juli en augustus te maken kunnen krijgen met ernstige hinder en vertraging. ProRail raden reizigers in deze periode aan om hun reis vooraf goed te plannen en waar mogelijk gebruik te maken van alternatieven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio