5.2 C
De Bilt

Elektrisch rijden wordt nu nog makkelijker

Montfoort – Sinds enkele maanden verzorgt Allego het beheer en onderhoud van alle laadpalen in de gemeente. Op die manier wordt elektrisch rijden makkelijker gemaakt.

 

Elektrisch rijden

Gemeente Montfoort stimuleert het gebruik van elektrische auto’s. Elektrisch rijden is beter voor het milieu en de leefomgeving omdat er tijdens het rijden geen uitlaatgassen vrijkomen. Huidige en toekomstige ‘e-rijders’ kunnen vanaf nu voor hun elektrische auto een laadpaal bij hen in de buurt aanvragen. De gemeente laat de e-rijder uit marktpartijen kiezen die zich conformeren aan de regels vanuit de gemeente.

Wethouder Lejeune: “We horen steeds meer geluiden in onze gemeente over het aanschaffen van elektrische auto’s. Daarom zijn we heel blij dat we kunnen zeggen dat we openbare laadpalen gaan plaatsen. Onze inwoners kunnen de laadpalen zelf aanvragen. De marktpartij Allego gaat graag aan de slag met uw aanvragen om, in overleg met de gemeente, een laadpaal te plaatsen in uw buurt.”

Laadpalen op eigen terrein of in de openbare ruimte

Elektrische auto’s kunnen aan speciale laadpalen worden opgeladen. Deze zijn te vinden op verschillende locaties en steeds meer ook bij parkeerplaatsen aan de openbare weg. Deze laadpalen langs de openbare weg laden een elektrische auto of plug-in hybride binnen 3 tot 7 uur weer volledig vol. Dit gaat veel sneller dan het opladen via een stopcontact. De aansluiting en stekker zijn hiervoor anders. Bovendien is het veel veiliger om de auto via een laadpaal op te laden. Opladen via een stopcontact thuis vraagt erg veel vermogen.

Inwoners die dicht bij hun huis een oplaadpaal willen, kunnen dit aanvragen via www.openbaarladen.nl/montfoort. Het gaat dan om een laadpaal in de openbare ruimte, dus als u zelf geen eigen parkeerplek heeft. Heeft u een eigen parkeerterrein waar u een laadpaal wilt, dan kunt u contact zoeken met een commerciële aanbieder of energieleverancier.

Openbaar, (meestal) niet gratis

De laadpalen zijn openbaar, maar in de meeste gevallen niet gratis. Ze zijn geen eigendom van de gemeente maar worden geplaatst en geëxploiteerd door verschillende (commerciële) aanbieders. Om van een laadpaal gebruik te kunnen maken is veelal een oplaadpas nodig. Er zijn diverse aanbieders die hiervoor abonnementen aanbieden.

Locaties en aanvragen

Wilt u weten waar op dit moment openbare laadpalen staan of waar nieuwe laadpalen geplaatst gaan worden? Kijk dan op: www.openbaarladen.nl/montfoort. Daar kunt u ook gemakkelijk een aanvraag indienen voor een laadpaal bij u in de buurt.

Meer info: www.montfoort.nl/elektrischrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio