15.9 C
De Bilt

Erespeld voor de heer P. Murk van IJsclub Nooit Gedacht in Polsbroek

Polsbroek – Op vrijdag 18 november 2022 ontvingi de heer P. Murk de erespeld van de gemeente Lopik en bloemen uit handen van burgemeester Laurens de Graaf. De heer Murk is 51 jaar bestuurslid van IJsclub Nooit Gedacht in Polsbroek en ontving de erespeld bij zijn aftreden tijdens de Algemene Ledenvergadering van de ijsclub.

De heer P. (Piet) Murk

Tijdens de jaarvergadering van 3 december 1971 werd de heer Murk in het bestuur gekozen door de aanwezige leden. In de wetenschap dat áls je eenmaal in het ijsclubbestuur wordt gekozen, dit zo maar eens voor een hele lange tijd kan zijn. Zijn vaste plaats tijdens toertochten – die al sinds 1965 worden georganiseerd – was in de ijstent en achter het loket. Zijn taken bestonden uit stempelkaarten aan de deelnemers uitreiken, inschrijfgeld incasseren en de toerrijders van stempels voorzien. Niemand ontsnapte aan zijn oog.

Duizenden mensen kwamen langs in de barre winters van weleer. Tussen 1979 en 1986 waren er winters met veel natuurijs en dus werden er heel veel wedstrijden en toertochten georganiseerd. Er werd veel van de toenmalige bestuursleden gevraagd maar toch lukte het altijd om alles georganiseerd te krijgen.

In 1981 stelde de toenmalige voorzitter Wim Verstoep ‘De Porrel’ beschikbaar om tijdelijk in te richten als veldijsbaan. Op 17 december 1981 werd daarop de eerste marathonwedstrijd over 75 rondes verreden. Grote namen als Jos Niesten, Jos Pronk, Henri Ruitenberg, Co Gilling en Dries van Wijhe schaatsten mee.

In 1985 en 1986 kon dankzij de zeer strenge vorst na drieëndertig jaar de Negen Dorpen Toertocht weer worden verreden. Ook slaagde de ijsclub er opnieuw in om de marathon op natuurijs te organiseren. En weer was de hele vaderlandse marathonschaatstop aanwezig. Tijdens de lange, strenge winter waren er twintig toertochtdagen met als afsluiter de Elfstedentocht. Het waren weken waarin de heer Murk bijna niet thuis was.

Vervolgens is er op het land achter het clubgebouw een veldijsbaan aangelegd, wat voor het bestuur nog meer werk betekende. Het onderwater zetten was altijd spannend want vaak was het water de volgende ochtend weer weg en moest opnieuw worden begonnen.

De winters van 1995/1996 en van 1997 waren bar en boos. Er werd weer een Negendorpentocht verreden, elf dagen lang kon de Twee Provinciën Toertocht worden geschaatst en op 4 januari 1997 vond de vijftiende Elfstedentocht plaats. Het kon niet op.

De laatste twintig jaren is er veel veranderd. De kwakkelwinters deden hun intrede. Het woord ‘vorstverlet’ kent niemand meer. Er wordt nog weleens geschaatst maar dan voor een paar dagen. Ook de wereld eromheen is veranderd. Er zijn veel meer mensen die willen schaatsen als er natuurijs is. Parkeren is een groter probleem geworden. De dikte van het ijs is een grote graadmeter. Een pakket van regelgeving moet worden nageleefd. Al met al méér regels, minder bestuursleden. En de veldijsbaan is weer weiland geworden.

Vele voetstappen van de heer Murk liggen op het pad naar de ijsclub. Tijdens zijn 51-jarig bestuurslidmaatschap was hij van onschatbare waarde voor de ijsclub. IJsclub Nooit Gedacht Polsbroek is hem zeer dankbaar!

Toekenningscriteria erespeld

De erespeld wordt toegekend aan personen (inwoners en niet-inwoners van de gemeente Lopik) als blijk van waardering voor hun langdurige en meer dan evenredige inzet voor een gemeenschap binnen de gemeente Lopik.

De erespeld wordt toegekend aan personen (inwoners en niet-inwoners van de gemeente Lopik), die 50 of 60 jaar onafgebroken lid zijn van een vereniging binnen de gemeente Lopik, ter gelegenheid van hun jubileum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio