2.1 C
De Bilt

Expositie Stracké met kunst van Gemeente Baarn

Baarn – Vijf beelden van de befaamde beeldhouwer Franz Stracké en twee schilderijen van familieleden komen tijdelijk in bruikleen bij de Historische Kring Baerne. De bruikleen is voor een unieke expositie die de Historische Kring Baerne organiseert over Franz Stracké en zijn familie. Deze expositie is te zien van 14 april tot en met 4 augustus in de Oudheidkamer, in de kelder van de bibliotheek.

Unieke Expositie

De Historische Kring Baerne beschikt zelf over kunstobjecten van de beeldhouwer en samen met de beelden en schilderijen uit de collectie van de gemeente Baarn is een unieke expositie samengesteld. Het prominente marmeren beeld ‘Liggend (herders-) jongetje drinkend uit emmer’, dat in de hal van het gemeentehuis aan de Laanstraatzijde staat, maakt onderdeel uit van de expositie. Wethouder Theo Stroo is blij met dit initiatief: “Het is mooi dat er meer aandacht komt voor kunst in Baarn en dat inwoners kunnen genieten van de kunstwerken van de gemeente en de Historische Kring Baerne. Ik vind het fantastisch dat de Historische Kring Baerne met zoveel inzet deze bekende beeldhouwer aan de inwoners van Baarn presenteert.”

De Historische Kring Baerne is heel blij dat dit beeld onderdeel uitmaakt van de expositie. “Wie dit beeld wat nauwkeuriger bekijkt, ziet direct over welk een artistieke begaafdheid deze beeldhouwer beschikte. De verfijning, het oog voor detail en de juiste proporties zijn ongeëvenaard. Geen wonder dat ook het Rijksmuseum diverse werken van hem in de collectie heeft.”, aldus voorzitter Jan Baerends van de Historische Kring.

Franz Stracké en Baarn

Franz Stracké (1820-1898) is op jonge leeftijd samen met zijn familie vanuit Duitsland naar Nederland gekomen. Zijn vader en broers waren allemaal beeldhouwers. Franz heeft het vak geleerd van zijn vader en was daarin zo goed, dat hij in 1870 werd benoemd tot hoogleraar aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Vanaf 1889 woonde hij met zijn vrouw Sara van Bosse in villa Eemwijk in Baarn. Hij overleed daar – nu 120 jaar geleden – op 26 maart 1898.

Praktische informatie

De expositie zal op 14 april 2018 feestelijk worden geopend en is te zien tot en met 4 augustus in de Oudheidkamer aan de Hoofdstraat 1, in de kelder van de bibliotheek. De Oudheidkamer is geopend op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio