14.9 C
De Bilt

Fake-accounts Facebook betekent aftreden fractievoorzitter GroenLinks Zeist

Zeist – De gemeenteraad in Zeist reageert geschokt nu is gebleken dat oud-fractievoorzitter van GroenLinks, Ronald Camstra, fake-accounts op Facebook heeft gebruikt om onder andere het politieke proces te beïnvloeden. In een statement van overige fractievoorzitters wordt zijn handelen sterk veroordeeld. Camstra zelf is inmiddels afgetreden, zijn partij verslagen achterlatend.

Reactie op fake-accounts GroenLinks

Donderdag 4 februari is duidelijk geworden dat oud-fractievoorzitter Ronald Camstra van GroenLinks Zeist wel degelijk achter een aantal fake-accounts op de Zeister sociale media zit. Hij heeft dit vandaag toegegeven. Voor GroenLinks Zeist was dit een schokkende mededeling.

Intensief overleg

Er is de afgelopen dagen veel en intensief overleg geweest, alle meningen meenemend, en zorgvuldig afgewogen wat wijsheid is rondom de aantijgingen van gebruik van fake-accounts en het beïnvloeden hiermee van het politieke debat.

We hebben hierin de lijn gevolgd: “onschuldig tot het tegendeel bewezen is”, en hebben de onweerlegbare bewijzen afgewacht; GroenLinks heeft hiervoor de tijd genomen; dit vereist zorgvuldigheid en afstemming, en dus af en toe radiostilte. Ronald had ons tot op heden meermalen gezegd niets met de accounts te maken te hebben.

Snelle ontwikkeling in 24 uur

In de 24 uur voorafgaande zijn de ontwikkelingen snel gegaan: van het opzeggen van zijn raadszetel gisteravond, met toen het argument moegestreden te zijn door de aantijgingen, tot het vandaag toegeven van het aanmaken en gebruiken van meerdere fake-accounts in de Zeister sociale media.

We zijn overvallen door deze mededeling, teleurgesteld in de leugens die verspreid zijn en betreuren de schade die door hem berokkend is aan iedereen binnen de politiek in Zeist en daarbuiten. Het was een eenmansactie, die zich volledig onttrokken heeft aan de rest van GroenLinks, zoals ook te lezen valt in onderstaand bericht van Ronald Camstra.

Veroordeling misbruik sociale media

Wij veroordelen dit grensoverschrijdend en schadelijk social media gebruik. Het bestuur en de fractie zetten zich in voor open en transparante politiek. Het gedrag van Ronald Camstra raakt ons tot op het bot. Integriteit, transparantie, vertrouwen en eerlijkheid zijn voor ons belangrijke waarden en die zijn door hem met voeten getreden.

Er is nu helderheid en we schakelen door met blik op de toekomst, met een nieuwe fractievoorzitter a.i. in de persoon van Roel van Nieuwstadt. We zijn ons bewust van het geschonden vertrouwen en zullen er hard aan werken dit vertrouwen te herwinnen.

Namens fractie en bestuur van GroenLinks Zeist: Liesbeth Raymakers – Voorzitter

Bericht van Ronald Camstra

Beste fractie en bestuur,

Ik heb een domme en naïeve fout gemaakt. Ik heb vanaf 2017 in het Zeistermagazine een aantal keren een column geschreven onder het pseudoniem Noortje van Breukelen. Door een andere naam te gebruiken kon ik verhalen schrijven zonder dat die direct aan mijn publieke profiel werden gekoppeld. Ik voelde me daardoor vrijer om me te uiten, en ik kreeg ineens veel leuke reacties in plaats van de negativiteit die mijn eigen profiel her en der opriep.

Daardoor werd ik overmoedig en heb ik in 2019 een Facebook-account aangemaakt onder de naam Noortje van Breukelen, en in 2020 ook nog vier andere account (onder de namen Femke van Dijk, Felix Stoker, Edwin de Kort en Sheila Zwierig), en vanuit die accounts weer enkele nieuwe Facebookgroepen om de columns ook in te plaatsen. Met de accounts kon ik opmerkingen plaatsen onder de columns van Zeistermagazine en onder andere berichten zoals vlogs, zodat die meer aandacht kregen. Ik heb dit alleen gedaan, zonder medeweten van anderen.

Ik besefte me onvoldoende dat het niet eerlijk, niet oprecht en niet verstandig is om me achter andere namen te verschuilen. Dat was erg naïef en naar nu blijkt een hele stomme fout, waar ik terecht veel kritiek op heb gekregen. Ook heb ik de waarheid te lang ontkend, in een poging de partij en mezelf te beschermen. Het spijt me heel erg dat ik daardoor het vertrouwen heb beschaamd van de mensen die mij kennen, van de leden en stemmers van GroenLinks en van de lezers van Zeistermagazine. En het spijt me vooral heel erg dat ik niet eerlijk geweest ben tegen jullie.

Groet, Ronald

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio