Fake-accounts Facebook betekent aftreden fractievoorzitter GroenLinks Zeist

Zeist – De gemeenteraad in Zeist reageert geschokt nu is gebleken dat oud-fractievoorzitter van GroenLinks, Ronald Camstra, fake-accounts op Facebook heeft gebruikt om onder andere het politieke proces te beïnvloeden. In een statement van overige fractievoorzitters wordt zijn handelen sterk veroordeeld. Camstra zelf is inmiddels afgetreden, zijn partij verslagen achterlatend.

Reactie op fake-accounts GroenLinks

Donderdag 4 februari is duidelijk geworden dat oud-fractievoorzitter Ronald Camstra van GroenLinks Zeist wel degelijk achter een aantal fake-accounts op de Zeister sociale media zit. Hij heeft dit vandaag toegegeven. Voor GroenLinks Zeist was dit een schokkende mededeling.

Intensief overleg

Er is de afgelopen dagen veel en intensief overleg geweest, alle meningen meenemend, en zorgvuldig afgewogen wat wijsheid is rondom de aantijgingen van gebruik van fake-accounts en het beïnvloeden hiermee van het politieke debat.

We hebben hierin de lijn gevolgd: “onschuldig tot het tegendeel bewezen is”, en hebben de onweerlegbare bewijzen afgewacht; GroenLinks heeft hiervoor de tijd genomen; dit vereist zorgvuldigheid en afstemming, en dus af en toe radiostilte. Ronald had ons tot op heden meermalen gezegd niets met de accounts te maken te hebben.

Snelle ontwikkeling in 24 uur

In de 24 uur voorafgaande zijn de ontwikkelingen snel gegaan: van het opzeggen van zijn raadszetel gisteravond, met toen het argument moegestreden te zijn door de aantijgingen, tot het vandaag toegeven van het aanmaken en gebruiken van meerdere fake-accounts in de Zeister sociale media.

We zijn overvallen door deze mededeling, teleurgesteld in de leugens die verspreid zijn en betreuren de schade die door hem berokkend is aan iedereen binnen de politiek in Zeist en daarbuiten. Het was een eenmansactie, die zich volledig onttrokken heeft aan de rest van GroenLinks, zoals ook te lezen valt in onderstaand bericht van Ronald Camstra.

Veroordeling misbruik sociale media

Wij veroordelen dit grensoverschrijdend en schadelijk social media gebruik. Het bestuur en de fractie zetten zich in voor open en transparante politiek. Het gedrag van Ronald Camstra raakt ons tot op het bot. Integriteit, transparantie, vertrouwen en eerlijkheid zijn voor ons belangrijke waarden en die zijn door hem met voeten getreden.

Er is nu helderheid en we schakelen door met blik op de toekomst, met een nieuwe fractievoorzitter a.i. in de persoon van Roel van Nieuwstadt. We zijn ons bewust van het geschonden vertrouwen en zullen er hard aan werken dit vertrouwen te herwinnen.

Namens fractie en bestuur van GroenLinks Zeist: Liesbeth Raymakers – Voorzitter

Bericht van Ronald Camstra

Beste fractie en bestuur,

Ik heb een domme en naïeve fout gemaakt. Ik heb vanaf 2017 in het Zeistermagazine een aantal keren een column geschreven onder het pseudoniem Noortje van Breukelen. Door een andere naam te gebruiken kon ik verhalen schrijven zonder dat die direct aan mijn publieke profiel werden gekoppeld. Ik voelde me daardoor vrijer om me te uiten, en ik kreeg ineens veel leuke reacties in plaats van de negativiteit die mijn eigen profiel her en der opriep.

Daardoor werd ik overmoedig en heb ik in 2019 een Facebook-account aangemaakt onder de naam Noortje van Breukelen, en in 2020 ook nog vier andere account (onder de namen Femke van Dijk, Felix Stoker, Edwin de Kort en Sheila Zwierig), en vanuit die accounts weer enkele nieuwe Facebookgroepen om de columns ook in te plaatsen. Met de accounts kon ik opmerkingen plaatsen onder de columns van Zeistermagazine en onder andere berichten zoals vlogs, zodat die meer aandacht kregen. Ik heb dit alleen gedaan, zonder medeweten van anderen.

Ik besefte me onvoldoende dat het niet eerlijk, niet oprecht en niet verstandig is om me achter andere namen te verschuilen. Dat was erg naïef en naar nu blijkt een hele stomme fout, waar ik terecht veel kritiek op heb gekregen. Ook heb ik de waarheid te lang ontkend, in een poging de partij en mezelf te beschermen. Het spijt me heel erg dat ik daardoor het vertrouwen heb beschaamd van de mensen die mij kennen, van de leden en stemmers van GroenLinks en van de lezers van Zeistermagazine. En het spijt me vooral heel erg dat ik niet eerlijk geweest ben tegen jullie.

Groet, Ronald

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Gratis duurzame make over van huis en leefstijl

Zeist - Woon jij in Zeist en wil je een duurzame make over winnen? Ben jij blij met jouw huis maar kan je nog...

Twee jaar Urgentieagenda IJsselstein

IJsselstein - Twee jaar geleden nam burgemeester Patrick van Domburg, in het bijzijn van raadsleden, inwoners en ondernemers, de Urgentieagenda in ontvangst. Een agenda...

Gemeente Leersum stelt verwijderen boomstronken uit

Leersum - Op 18 juni werden Leersum, Valkenheide en een deel van Maarsbergen getroffen door een valwind die veel schade heeft aangericht. In de weken...

College geeft tijdelijke coronasubsidie aan maatschappelijke instellingen

Bunnik - Maatschappelijke instellingen kunnen tot 15 september 2021 tijdelijke coronasubsidie aanvragen voor financiële compensatie. Zij kunnen ook een financiële bijdrage vragen voor innovatieve...

Groen licht voor geveltuintjes in Zeist

Zeist - Inwoners van Zeist kunnen vanaf 7 juli zonder vergunning een geveltuintje aanleggen. Bewoners van woningen met gevels die grenzen aan een stoep,...

Instagram hotspots: Ontdek de in IJsselstein

IJsselstein - Instagram hotspots in IJsselstein? Stadsmarketing IJsselstein lanceert een nieuw rondje door IJsselstein waarmee inwoners en bezoekers de stad kunnen ontdekken en beleven. Het ‘Rondje Instagrammen’ is een audiotour langs alle bijzondere en fotogenieke plekjes van de meer dan...

Feline Lauret nieuwe kinderburgemeester in De Bilt bekend

De Bilt - Uit diverse aanmeldingen en een selectieprocedure is Feline Lauret uit de kern De Bilt uitverkoren om het ambt van kinderburgemeester voor...

Utrechtse gemeenten en Zilveren Kruis slaan handen ineen

Vijf Utrechtse gemeenten gaan komende drie jaar intensief samenwerken met Zilveren Kruis. Zo kunnen mensen snel en gemakkelijk naar de juiste plek verwezen worden...