Fietsstad IJsselstein blij met aanwinst Fietsstraat

IJsselstein – IJsselstein is een fietsstad bij uitstek. De scholen, winkels, sportparken, theater en alle voorzieningen in de stad zijn uit alle woonwijken met tien minuten op de fiets te bereiken. De Hoge Dijk-Panoven-Eiteren is een belangrijke fietsader.

Dagelijks ruim 2.000 fietsers

Dagelijks gebruiken 2.000 fietsers deze route naar het Cals College, in de buurt liggende basisscholen of het voortgezet onderwijs in Nieuwegein. En ook forensen maken voor hun woon/werkverkeer naar de industrieterreinen of naar Nieuwegein en Utrecht gebruik van dit traject zoals ook de recreërende fietser die geniet van de mooie omgeving. De fietsstraat Hoge Dijk-Panoven-Eiteren is een aanwinst voor de fietsstad IJsselstein.

Veiligheid belangrijkste overweging

Wethouder Peter Bekker: “Comfortabel en veilig fietsen zijn een vereiste om op de fiets te stappen. Met de aanleg van 1.150 meter fietsstraat maken we een mooie stap in de fietsstad IJsselstein. Buiten het feit dat de veiligheid enorm is verbeterd voor de fietsers, ben ik super trots op de mooie uitstraling van de fietsstraat. Er is een nieuw rood wegdek met in het midden een snelheidsremmende verhoging aangebracht, de stoepen zien er netjes uit en er zijn een aantal nieuwe bomen geplant. Het meest in het oog springend zijn de reconstructie van de kruising nabij het Beneluxviaduct en nabij het Cals. Zoveel overzichtelijker. Het is voor iedereen een feestje om hier te mogen fietsen.”

Hard nodig voor een fietsstad

De aanpassingen van dit tracé naar een fietsstraat was hard nodig. De weg was aan vervanging toe. Door alle reparaties van afgelopen jaren was het een lappendeken geworden van stukjes asfalt. Daarnaast was de straat verkeersonveilig. Auto’s en scooters reden veel te hard en fietsers en auto’s hadden geen overzicht op kruisingen. Daarom heeft de gemeente gekozen om de weg veiliger en overzichtelijker door er een fietsstraat van te maken. Een fietsstad waardig dus.

Verkeersveilig

Met de aanleg van een fietsstraat is de positie van de fietser verbeterd. De fietser heeft voorrang. De auto is te gast en moet zich aanpassen aan de fietser. Hard rijden is voor automobilisten niet aantrekkelijk. De verkeerssituatie op de fietsstraat is voor alle verkeersdeelnemers meer overzichtelijk geworden. Met name aan de kruisingen bij het viaductBeneluxweg en het Cals College zijn flinke verbeteringen aangebracht. Het wegbeeld is nu veel logischer. Tussen de Merianweg en de Hoge Dijk is de weg versmald. In het verleden werd hier het eenrichtingverkeer nog wel eens genegeerd, nu ondersteunt de weginrichting de verkeersborden.

Fietsnetwerk

De nieuwe fietsstraat loopt over het  Eiteren, Panoven tot aan de Hogedijk. Dit tracé is een belangrijke schakel in het fietsnetwerk van fietsstad IJsselstein. Samen met de Touwlaan, de Paardenlaan en de Hogebiezen vormt dit een fietsring om het centrum van de stad. Door het stijgende aantal fietsers naar de binnenstad, het Cals college en woonwerk verkeer, werkt de gemeente aan het verbeteren van dit fietsnetwerk. De (elektrische) fiets wordt een steeds belangrijker vervoersmiddel. Daarom zijn we bezig met verbeteringen van de fietspaden in IJsselstein en onderzoeken de aanleg van een snelfietsroute en andere doorgaande routes naar de buurgemeenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio