7.2 C
De Bilt

Geen overhaaste besluiten over aardgasvrij schilderskwartier

Woerden – De Woerdense VVD maakt zich zorgen over de plannen om op korte termijn het Schilderskwartier-West af te sluiten van het aardgas. De partij vraagt zich af of de snelheid waarmee de plannen doorgaan wel verantwoord is en of inwoners, waaronder veel ouderen, niet met hoge kosten worden opgezadeld.

In januari 2017 heeft het college de Green Deal Aardgasvrije Wijken ondertekend. Het Schilderskwartier-West is de eerste bestaande wijk in Woerden die volledig zal worden afgesloten van het aardgas. Dit besluit heeft geleid tot veel vragen en onrust onder de bewoners. Vanwege de kwetsbare funderingen in de wijk zijn verschillende alternatieve warmtebronnen niet mogelijk en kunnen huizen alleen door elektriciteit worden verwarmd. Hiervoor moeten alle huizen eerst perfect worden geïsoleerd.

Het is nog niet bekend wat dit plan gaat kosten en wie dit gaat betalen. Recentelijk is het eerste project afgerond waarbij 39 sociale huurwoningen uit de jaren zestig zijn omgebouwd naar nul-op-de-meterwoningen. Voor deze huizen heeft woningcorporatie GroenWest de investering betaald. Wat de gevolgen zijn voor mensen met een koophuis, is echter nog onduidelijk. De Woerdense VVD vraagt het college daarom geen overhaaste besluiten te nemen. “De gemeente wil al dit jaar het besluit nemen om over te schakelen op elektriciteit, terwijl de rest van Nederland tot 2050 de tijd heeft om van het aardgas af te komen. Dit is niet realistisch en jaagt inwoner onnodig op kosten”, aldus raadslid Simone Onrust.

Daarom heeft de partij vragen gesteld aan het college. De VVD wil dat eerst duidelijk wordt welke kosten de huiseigenaren kunnen verwachten. Daarnaast willen de liberalen dat er serieus naar nieuwe alternatieven wordt gekeken. Onrust: “Er zijn landelijk zoveel nieuwe ontwikkelingen gaande. Het zou zonde zijn als we daar geen gebruik van kunnen maken, doordat we op de zaken vooruit lopen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio