8.8 C
De Bilt

Gemeente en Buitenwereld gaan samen voor een goede overdracht

Houten – Na het stoppen van de subsidie aan de stichting Buitenwereld wil de gemeente het beheer van de kinderboerderij en de speeltuin per 1 maart tijdelijk overnemen. De gemeente zoekt daarna een nieuwe exploitant. Beide partijen willen graag afspraken maken over een soepele overdracht. Dit is deze week besproken tussen wethouder Jan Overweg en het bestuur van Stichting Buitenwereld.

Geen ‘gedoe’ over geld

Voor de gemeente en stichting Buitenwereld staat één ding voorop; de inwoners van Houten verdienen een kinderboerderij zonder ‘gedoe’ over geld. Veel enthousiaste vrijwilligers, medewerkers, sponsoren en inwoners hebben energie in deze voorziening gestoken. Dit verplicht alle betrokkenen tot grote zorgvuldigheid. Samen zijn het er ook over eens dat er in de toekomst een nieuwe start nodig is met een andere organisatie.

Tijdelijk beheerder staat klaar

De stichting Buitenwereld is erg bezorgd over het lot van de dieren en het personeel. De gemeente begrijpt deze zorg. Daarom staat nu een ervaren interim beheerder klaar die kan werken aan een heropening in het voorjaar. Het stichtingsbestuur is akkoord met deze oplossing. Voorzitter Henk Vernooij: ‘Dit besluit was erg moeilijk en moesten we onder hoge druk nemen. De emoties van alle betrokkenen liepen hoog op’.

Continuïteit enorm belangrijk

Het belang van de continuïteit van de voorziening en de dieren heeft de stichting doen besluiten in te stemmen. Er moet ook een goede afstemming zijn tussen de medewerkers, vrijwilligers en een nieuwe beheerder. Vernooij: ‘Je hebt veel kennis nodig over de dieren van Buitenwereld; sommige dieren zijn drachtig. Onze medewerkers zijn hierbij belangrijk’.

Stichting Buitenwereld vraagt faillissement aan

De gemeente ondersteunde de stichting jarenlang met subsidie ook al was de organisatie niet altijd stabiel. Na het opstappen van het vorige bestuur besloot de gemeente de stichting geen geld meer te geven. Volgens het huidige bestuur rest er daardoor geen andere stap dan het aanvragen van het faillissement per 1 maart a.s.

Personeel voelt zich gedupeerd

Het huidige bestuur is maar kort actief geweest maar gaat ervan uit dat ze door het openhouden van de voorziening, met steun van het personeel, de vrijwilligers en de Houtense gemeenschap, ruimte maakten voor de oplossing die nu gekozen is. De stichting blijft volgens de gemeente verantwoordelijk voor haar personeel en financiële verplichtingen. De stichting meent dat de gemeente haar betrokkenheid moet tonen en geld moet inzetten voor een soepele overgang. Het personeel voelt zich gedupeerd door alle perikelen. Vernooij: ‘Gedane zaken nemen geen keer en dus moeten we door’.

Behouden voor Houten

Volgende week gaan Jan Overweg en het bestuur van Buitenwereld weer om tafel. Jan Overweg: ‘De kinderboerderij en speeltuin zijn van ons allemaal. We willen de kinderen van Houten in de lente met veel plezier weer laten knuffelen met de dieren; daar gaan we voor’.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio