5.2 C
De Bilt

Gemeente De Bilt wijst Julianacomplex aan als monument

Bilthoven – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente De Bilt heeft besloten om het Julianacomplex in het centrum van Bilthoven alsnog als gemeentelijk monument aan te wijzen.

                                                                                          

Het Julianacomplex in Bilthoven is ontworpen door architect W.M. Dudok en bestaat uit een winkelpand, een flat van vijf lagen en een bedrijfsruimte met bovengelegen appartementen. In 2016 heeft de gemeente De Bilt de bezwaren van de vereniging van eigenaren (VvE) van de Julianaflat II tegen het afwijzen van het Julianacomplex als monument, ongegrond verklaard. Hiertegen heeft de VvE beroep ingediend. De rechtbank heeft geoordeeld dat het college een nieuw besluit moest nemen. Het college heeft daarom toen besloten om de procedure tot aanwijzing van het complex als gemeentelijk monument alsnog in gang te zetten.

 

Gemeentelijk monument

De rechtbank vond dat de herontwikkeling van deze locatie nog onvoldoende concreet is om de stedenbouwkundige en financiële belangen in het centrum zwaarder te laten wegen dan de monumentale waarde van het complex. Op grond van deze uitspraak heeft het college besloten om het verzoek van de VvE Julianaflat II, om het complex alsnog aan te wijzen als gemeentelijk monument, te honoreren.

 

Advies monumentencommissie

De monumentencommissie heeft geadviseerd om het complex aan te wijzen als gemeentelijk monument omdat het Julianacomplex van algemeen belang is voor de gemeente De Bilt vanwege onder andere de architectuur- en kunsthistorische en cultuurhistorische waarden.

 

Nieuwe belangenafweging bij voorgenomen herontwikkeling

Daarmee is de voorgenomen ontwikkeling op de kop van het Julianacomplex niet perse van de baan. Het aanwijzen van het complex als beschermd monument betekent niet dat ingrijpende wijzigingen of zelfs sloop geen doorgang kunnen vinden. Als de gemeente uiteindelijk toch kiest voor herontwikkeling op deze locatie op basis van concrete plannen, dan zal bij de procedure voor een omgevingsvergunning opnieuw een belangenafweging gemaakt worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio