15 C
De Bilt

Gemeente werkt mee aan haalbaarheidsonderzoek kleinschalige opvang alleenstaande minderjarige vluchtelingen

Er is een gebrek aan opvang voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of onderdrukking. Sinds de Spreidingswet van kracht is, is het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op zoek naar geschikte opvanglocaties, ook in onze gemeente. Er is nu een verzoek van het COA binnengekomen voor de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV-ers) in onze kern Groenekan. Het college heeft besloten aan dit verzoek mee te werken.

Gemeente helpt mee

De gemeente heeft onlangs van het COA een verzoek ontvangen om medewerking te verlenen aan een haalbaarheidsonderzoek. De wens van het COA is een kleinschalige opvanglocatie voor ca. 50 alleenstaande minderjarige asielzoekers (14 – 18 jaar) in Huize Voordaan in Groenekan voor de duur van 15 jaar.

In gesprek met bewoners

De komende tijd zal dan ook worden uitgezocht of een kleinschalige opvang mogelijk en haalbaar is. Daarbij gaan gemeente en COA al in een vroeg stadium in gesprek met de inwoners van Groenekan, voordat het onderzoek gedaan is en een besluit kan worden genomen.

“Alle vertrouwen dat wij dit kunnen met elkaar”

Wethouder Dolf Smolenaers: “Alleen als alle gemeenten genoeg opvang realiseren, zullen we de vreselijke beelden uit Ter Apel, waar mensen zelfs buiten moesten slapen, achter ons kunnen laten. Wij dragen ons steentje hier graag aan bij. Maar dat kunnen wij niet alleen, we hebben daar de hulp van onze inwoners bij nodig. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij dit kunnen met elkaar.”

Meer informatie op onze website debilt.nl/opvangvluchtelingen

Op onze website staat een informatieve webpagina over vluchtelingenopvang. (debilt.nl/opvangvluchtelingen). Inwoners kunnen zich inschrijven voor een informatiebijeenkomst in één van de kernen via www.debilt.nl/infoavond. Belangstellenden kunnen zich ook via de website inschrijven voor een digitale nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden over de opvang van vluchtelingen in onze gemeente.

Achtergrondinformatie:
Op 31 januari 2024 is de Spreidingswet in werking getreden. Dit betekent dat wij als gemeente De Bilt per 1 januari 2025 opvang gereed moeten hebben voor 277 asielzoekers. Daarom spannen wij ons in om minimaal te voldoen aan deze taakstelling zodat we deze mensen op een veilige plek een dak boven hun hoofd kunnen bieden. Wij willen mensen voor langere tijd opvangen, zodat ze zoveel mogelijk onderdeel kunnen zijn van de lokale samenleving en niet van plek naar plek moeten en in hoge onzekerheid komen te zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio