9.5 C
De Bilt

Gemeente kiest voor aanleg warmtenet in Scherpenzeel

Scherpenzeel – Het college heeft gisteren ingestemd met de notitie ‘Warmtevisie Scherpenzeel’. Hiermee kiest het college voor de aanleg van een warmtenet in Scherpenzeel. Over de verdere invulling gaat de gemeente in gesprek met MPD Groene Energie B.V. De raad wordt hierover geïnformeerd.

Gestart wordt met een tijdelijke installatie. Hiermee zijn 200-250 woningen aan te sluiten op het warmtenet. De nieuw te bouwen woningen in Akkerwinde en Heijhorst-Zuid kunnen hierop als eerste worden aangesloten. Later wordt de tijdelijke voorziening vervangen door een definitieve installatie. Hierop zijn alle bestaande woningen, gebouwen en bedrijven aan te sluiten in Scherpenzeel.

Gasloos

Het college sluit hiermee aan op de (inter)nationale koers om in 2050 volledig neutraal te zijn. Deze ambitie maakt in de vorm van duurzaamheid deel uit van het coalitieakkoord 2018 – 2022. Als eerste aanzet kiest het college nu voor het gasloos bouwen van de woningen in Akkerwinde en de aanleg van een warmtenet. Hiermee wordt Akkerwinde de eerste volledig gasloze wijk in Scherpenzeel. Wethouder Ad van Es: ‘Akkerwinde gasloos is de eerste stap naar een duurzaam Scherpenzeel!”.

Voordelen warmtenet

Een groot voordeel is dat industriële bedrijven hun restwarmte tegen vergoeding terug kunnen leveren aan het warmtenet. Een ander voordeel is dat consumenten en bedrijven de vrije keuze krijgen om zich al dan niet aan te sluiten op het warmtenet. In geval van nieuwbouw betekent “niet aansluiten” de keuze voor een koude-warmte systeem. Bewoners kunnen dit zelf aanschaffen.

Voortgang

De gemeente Scherpenzeel zal een stuurgroep installeren met alle betrokken (markt-)partijen om het warmtenet tot een succes te maken. Wethouder Van Es: “Samen met alle betrokkenen (ondernemers, woningbezitters, etc.) kijken we naar toekomstbestendige, duurzame oplossingen!”  Ook zal de gemeente de bewoners uitgebreid informeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio