10.6 C
De Bilt

Gemeente Soest en provincie Utrecht sluiten cultuurpact

Soest – Gemeente Soest en de provincie Utrecht ondertekenen woensdag 26 september het Cultuurpact 2018-2019. De ondertekening door wethouder Cultuur, Nermina Kundic en gedeputeerde van de provincie, Mariëtte Pennarts vindt plaats bij Museum Soest. Doel van het Cultuurpact is om de samenwerking tussen de gemeente Soest en de provincie Utrecht te versterken op het gebied van recreatie, toerisme, erfgoed en cultuur.

Beschermen en beleven van het verleden

In het Cultuurpact staan onderwerpen en activiteiten benoemd waarop provincie en gemeente meer gaan samenwerken. Concrete thema’s die benoemd worden zijn onder meer bescherming en beleving van het militaire erfgoed op en rond Park Vliegbasis Soesterberg en ondersteuning van initiatieven voor het beleefbaar maken van het Soester agrarische verleden. De gemeente gaat binnen deze ambities onder andere aan de slag met het opstellen van een cultuurhistorische waardenkaart.

Een nieuw provinciaal erfgoedthema is historische infrastructuur. Binnen de gemeente Soest bevindt zich een groot deel van de iconische Wegh der Weegen (N237) met aan weerszijden de unieke 17de-eeuwse vakkenverkaveling. Daarnaast bezit de gemeente als één van de weinige gemeentes in de provincie een Hessenweg (een voormalige handelsweg), diverse oudere (holle) wegen en de Praamgracht-Pijnenburgergrift als onderdeel van de regionale verbinding tussen de Maartensdijkse Vaart en de Eem. Met het cultuurpact willen we meer bekendheid geven aan het bijzondere verhaal en betekenis van deze routes.

Jong kennismaken met kunst en cultuur

Creativiteit en diversiteit zijn van groot belang voor een breed en aansprekend cultureel aanbod. We investeren daarom samen in cultuureducatie en de betrokkenheid van doelgroepen die cultureel minder actief zijn en met name jongeren. Jong geleerd is steeds gedaan en goed voorbeeld doet goed volgen. Daarom zetten we samen in op het jong kennismaken met kunst en cultuur, op scholen en in de wijken.

Het belang van de bibliotheek

Verder onderstrepen beide overheden het belang van de bibliotheek. Hierbij gaat het niet alleen om het stimuleren van lezen. De bibliotheek vervult ook een brede maatschappelijke en ontmoetingsfunctie en heeft een belangrijke rol bij het tegengaan van laaggeletterdheid via het Taalhuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio