22.7 C
De Bilt

Gemeente Utrechtse Heuvelrug zet maximaal in op kwijtscheldingsbeleid

Gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een kwijtscheldingsbeleid voor vier belastingen (honden, afval, riool en ozb). Hiermee kunnen onder andere minima zoveel mogelijk worden ontzien. De gemeente wil de inwoners de maximaal toegestane ruimte geven, zodat huishoudens met een laag inkomen kunnen sparen voor tegenvallers en daarmee schulden kunnen voorkomen zonder dat dit de kwijtschelding in de weg staat.

Regels voor gemeenten

Onlangs is de ‘Regeling kwijtschelding belastingen medeoverheden’ in werking getreden. Hierin staan regels voor gemeenten en waterschappen om het vermogen en de kosten van bestaan van inwoners te kunnen vaststellen. Op basis van de regels kan Utrechtse Heuvelrug het recht op kwijtschelding van belastingen beoordelen. Deze regeling maakt verhoging van de vermogensnorm voor alle belastingschuldigen mogelijk.

De wijziging

Verhoging vermogensnorm geldt voor álle belastingschuldigen met het maximale normbedrag vanaf 1 januari 2023. De verhoging bedraagt maximaal € 2.000 bovenop de bestaande vermogensnorm. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in de leefsituatie van de belastingschuldige: maximaal € 2.000,00 bij gehuwden/samenwonenden, maximaal € 1.800,00 bij alleenstaande ouders en maximaal € 1.500,00 bij alleenstaanden.

Mogelijkheden optimaal benutten

De gemeente wil alle mogelijkheden voor het verlenen van kwijtschelding uit deze regeling vanaf 1 januari 2023 maximaal benutten. In de verordening kwijtschelding belastingen Utrechtse Heuvelrug 2023 wordt dit vastgelegd. De raad stelt deze verordening naar verwachting in december 2022 vast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio