17.6 C
De Bilt

Gemeente Woudenberg organiseert geen crisisnoodopvang voor vluchtelingen

Gemeente Woudenberg hoeft voor nu geen crisisnoodopvang te organiseren, was recent de boodschap van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) aan burgemeester Jansen.

Gemeente Woudenberg al gestart met inventarisatie

De gemeente was, vanwege de blijvende oproep van het Rijk om 450 plaatsen binnen onze hele regio te organiseren, gestart met de inventarisatie van de mogelijkheid voor kleinschalige crisisnoodopvang bij De Camp. Op basis van recente ervaringen van de VRU, de combinatie van de kleinschaligheid van het eventuele aanbod, de grote inzet van de gemeente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en de beperkte grootte van de ambtelijke organisatie en daarmee de relatief grote personele investering die de VRU moet leveren om de opvang te kunnen realiseren, is door de VRU aangegeven dat de gemeente Woudenberg voor nu geen crisisnoodopvang hoeft te organiseren.

Waardering voor Woudenberg

“Wij vinden dat Woudenberg een ontzettend goede inzet levert met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat is buitengewoon knap en ook een voorbeeld voor velen gemeenten in Nederland”, zegt algemeen directeur VRU Jaap Donker. “De VRU levert personele capaciteit om de crisisnoodopvanglocaties te bemensen. Deze capaciteit is moeilijk in te zetten op meerdere kleinere locaties. Daarbij heeft het COA ook aangegeven dat zij alleen grotere locaties wensen. Ook dit heeft te maken met de inzet van menskracht en middelen om de opvang goed te organiseren.”

“We hadden als gemeente desondanks een aanbod kunnen doen richting de VRU, maar als vooraf al blijkt dat daarvan geen gebruik gemaakt gaat worden, dan heeft dat weinig nut. Een verdere inventarisatie is dan ook niet meer aan de orde. Als burgemeester hoop ik dat de situatie in Ter Apel snel nog verder verbetert en vluchtelingen een passend tijdelijk onderkomen krijgen. Tot slot wil ik stichting ABC en De Camp hartelijk bedanken voor hun bereidheid om het gesprek met ons als gemeente aan te gaan”, aldus burgemeester Jansen.

Stichting ABC

Tijdens het reeds ingeplande gesprek met stichting ABC, de eigenaar van De Camp, heeft de burgemeester het bestuur hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht.

Wat doet de VRU?

Wanneer de nood hoog is, dan komt de VRU in beeld als coördinator met de bevoegdheden om opvang voor vluchtelingen te coördineren. De Veiligheidsregio Utrecht is door het kabinet gevraagd om crisisnoodopvang te realiseren voor 450 vluchtelingen. Gemeenten kunnen een aanbod doen voor crisisnoodopvang bij de VRU.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio