8.8 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Gepensioneerden komen speeddaten bij de gemeente Lopik

In augustus en september jl. heeft de gemeente Lopik gepensioneerden aangesproken met de advertentiecampagne ‘Toe aan een tweede carrière?’. De gemeente zoekt mensen met bergen aan werkervaring, die niet (langer) stil willen zitten en toe zijn aan een tweede carrière. Op de advertenties zijn veel reacties gekomen.

Gemeenten ervaren schaarste in de zoektocht naar personeel, vaak omdat ze zich op dezelfde groepen mensen richten. Reden voor een zoektocht van de gemeente Lopik naar anderen, die hun kennis, kunde en levenservaring kunnen brengen en waarvoor de gemeentelijke organisatie een passende werkgever kan zijn.  

Op woensdag 19 oktober jl. organiseerde de gemeente een bijeenkomst om kennis te maken met gepensioneerden die op één van de advertenties hebben gereageerd. Na een plenair gedeelte, dat bestond uit een presentatie van het bestuur en de gemeentesecretaris, volgden speeddates met medewerkers van de organisatie.

Goud van de samenleving

Wethouder Gerrit Spelt sprak in zijn welkomstwoordje over het ‘goud van de samenleving’ in de zaal: “De kennis en ervaring van de aanwezigen is van waarde en kan veel betekenen voor onze organisatie. Er is veel werk te verzetten en dat is nu soms moeilijk te bolwerken. We moeten het aantal schouders vergroten.” Eén van de gepensioneerden sprak over ‘een groot compliment voor het experiment.’

Speeddates

Tijdens de speeddates hebben de kandidaten gesproken met een medewerker. Een gesprek dat over en weer in het teken stond van wensen en mogelijkheden en het bekijken of er sprake is van een wederzijdse klik. Het is belangrijk om flexibel te zijn. De gemeente realiseert zich dat mensen die met pensioen zijn naast werken ook andere bezigheden willen blijven doen zoals het uitoefenen van de hobby, reizen, mantelzorg geven en het oppassen op de kleinkinderen.

Niet alle vacatures voor gepensioneerden

Het is niet zo dat gepensioneerden nu alle openstaande vacatures gaan vervullen. De gemeente veronderstelt dat er meer interesse is in de inzet van een aantal dagen, de inzet op een afgebakende klus of als oproepkracht om grote drukte op te vangen. In het vervolgproces wordt verder gekeken naar de eventuele match en op welke manier een gepensioneerde kandidaat kan worden ingezet. Is er een match,  dan volgt een contract en een passend salaris. Er wordt ook geïnvesteerd in trainingen, cursussen en een eventueel opfrismoment.

Gemeentesecretaris Femmy Jonker: “We kijken terug op hele interessante en verrassende gesprekken en zijn onder de indruk van de ervaring die aan tafel zat. “

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio