11.8 C
De Bilt

Geslaagde actie ‘Gloeilamp eruit, gratis ledlamp erin’ in Cothen en Langbroek

Inwoners van de gemeente konden op 11 en 21 mei gloei- of halogeenlampen omruilen voor ledlampen. De gemeente Wijk bij Duurstede en het Energieloket organiseerden ‘gloeilamp eruit, gratis ledlamp erin’ in Cothen en Langbroek. Bijna 120 inwoners kwamen langs. Bij elkaar ruilden ze zo’n 350 lampen om.

Over naar de ledlamp

Eind vorig jaar vond de ledlampenactie al plaats in Wijk bij Duurstede. Die actie was voor huurders. Nu waren ook huiseigenaren welkom om deel te nemen. Op woensdag 11 mei vond de omruilactie plaats bij voetbalvereniging SVF in Cothen. Op zaterdag 21 mei was de actie in Dorpshuis De Toekomst in Langbroek. Voor elke werkende oude lamp, kregen deelnemers een nieuwe ledlamp terug. Een huishouden kreeg dus maximaal drie gratis lampen. Het doel van de actie was om zoveel mogelijk gloei- en halogeenlampen te vervangen voor ledverlichting.

Negen keer energiezuiniger

In Cothen en Langbroek deden bijna 120 inwoners mee. In totaal leverden ze bijna 350 lampen in. Bij de lampen zaten exemplaren met hele hoge wattages. Wie deze vervangt door led, bespaart gelijk veel energie. Het vervangen van drie lampen, scheelt jaarlijks zo een paar tientjes op de energierekening. De ingeleverde lampen hebben bij elkaar een wattage van 18.000 watt. Inwoners kregen hiervoor ledlampen van bij elkaar 2000 watt terug. Zo wordt met de lampen negen keer minder stroom verbruikt!

Wethouder in gesprek met bewoners

Wethouder Henk Vreeswijk (duurzaamheid) kwam kijken in Cothen. Hij ging in gesprek met inwoners. Vreeswijk is enthousiast over de omruilactie. “Deelnemers hebben dubbel voordeel. Ze krijgen drie ledlampen cadeau én ze besparen op hun energierekening.” Vreeswijk verving zelf ook gloeilampen in huis voor led. Vreeswijk: “Je ziet het direct terug in het energiegebruik. Het is mooi dat we inwoners met deze actie een beetje op weg helpen.”

Veel deelnemers meldden zich bij het Energieloket gelijk aan voor een energiegesprek. Bewoners kijken hierbij met een energiecoach naar het energieverbruik. Het doel is om de energierekening nog verder omlaag te krijgen. Bijvoorbeeld door het isoleren van de woning of het nemen van kleine energiebesparende maatregelen.

Nieuwe actie: gratis energieadvies en energiebesparende producten t.w.v. 70 euro

Het Energieloket geeft gratis en zonder verplichtingen energieadvies aan alle inwoners van de gemeente. Iedereen die een gratis gesprek aanvraagt, krijgt tijdelijk een tas met energiebesparende producten ter waarde van 70 euro. Aanmelden kan via https://www.ewec.nl/aanvraag-energiegesprek. Of loop binnen bij het Energieloket aan de Steenstraat 2 in Wijk bij Duurstede.

Energie besparen dankzij een landelijke subsidie

De omruilactie was mogelijk door de landelijke RREW-subsidie. RREW staat voor de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen. Hiermee organiseren de gemeente en het Energieloket de komende maanden meer acties. Het doel is om inwoners te steunen bij het besparen op de energierekening. Kijk op www.jouwhuisslimmer.nl voor lopende acties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio