7.2 C
De Bilt

Glaspoort helpt mee de aanleg van glasvezel in Zeist te versnellen

Glaspoort gaat helpen om de aanleg van glasvezel in Zeist te versnellen. Glaspoort is een samenwerking van pensioenfonds ABP en KPN. Het college van burgemeester en wethouders heeft hier onlangs mee ingestemd. KPN is vorig jaar al begonnen met de aanleg van glasvezel in Zeist. Nu neemt Glaspoort een deel van de aanleg van KPN over, onder andere in de kernen Austerlitz, Den Dolder, Bosch en Duin en Huis ter Heide.

Versneld

Door de samenwerking tussen ABP en KPN kan de uitrol van glasvezel in Nederland versneld worden en kunnen circa 1 miljoen huishoudens en bedrijven in kernen en dorpen veel eerder van supersnel internet genieten. Voor de inwoners van Zeist verandert er niets; zij kunnen onder dezelfde condities als bij KPN glasvezel aangelegd krijgen.

Op het netwerk van Glaspoort zijn meerdere aanbieders van telecomdiensten actief waardoor de bewoners zelf een favoriete aanbieder kunnen kiezen. Dat geldt ook voor het netwerk dat KPN aanlegt.

Planning Glaspoort

Glaspoort is van plan circa 5.100 aansluitingen in Zeist te realiseren. In het eerste kwartaal van 2022 zullen de bewoners geïnformeerd worden over de start van de werkzaamheden. Het doel is om in de loop van het eerste kwartaal van 2023 alle woningen, waarvan de bewoners dat willen, te hebben aangesloten op supersnel glasvezelinternet.  Het project zit nog in de voorbereidende fase. De eerste huishoudens zullen nog in 2022 worden aangesloten. Later zullen ook bedrijventerrein Odijkerweg en bedrijvenpark Seyst worden aangesloten op het glasvezelnetwerk van Glaspoort.

Afspraken

De gemeente Zeist heeft in 2020 een samenwerkingsovereenkomst met KPN gesloten over het realiseren van een glasvezelnetwerk, en heeft er nu mee ingestemd dat het bedrijf ook tot deze overeenkomst gaat toetreden. In de samenwerkingsovereenkomst heeft de gemeente afspraken gemaakt over onder meer graafdiepte, voorzorgsmaatregelen voor het graven bij bomen, communicatie met inwoners en betaling van leges.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio