2.2 C
De Bilt

Gorcums museum ontvangt weer een Ravenswaaij

GorinchemHet Gorcums museum ontving op 6 juli 2021 een schilderij van Ravenswaaij, geschonken door Otto Netze. Wethouder Van Zanten nam het schilderij in ontvangst. De afbeelding geeft een gedetailleerde weergave van het pand de Oude Doelen in de Molenstraat weer. Het is een gouache in sepiakleur. Dit is in 2021 al de tweede schenking van schilderijen van de Gorcumse schilder H.A. Ravenswaaij aan het Gorcums Museum/Historische Vereniging Oud Gorcum.

Cultuurwethouder Van Zanten: “Wij zijn ontzettend blij met dit schilderij van Ravenswaaij. Oud-sectorhoofd bij de gemeente Gorinchem Otto Netze is de gulle gever. Op de tekening zien we tot in detail het pand De Oude Doelen, waarin jarenlang de opa van Netze woonde. Het is een beeldbepalend pand in Gorinchem. Daarom vindt de gever dat dit werk in Gorcums bezit moet blijven.

En daar zijn we als college van burgemeester en wethouders blij mee. Want door deze en andere schenkingen wordt het Gorcums Museum steeds meer een museum van, voor en over de stad. Een plek voor jong en oud. Om te kunnen genieten van geschiedenis, kunst en design. Een plek waar je van alles leert over de stad, waar je je kunt laten inspireren door de steeds wisselende exposities en waar je kennis kunt maken met alle facetten van cultuur. Daar ben ik trots op.”

Gorcums museum

Lisette Colijn, conservator van het Gorcums Museum: “Het schilderij van Ravenswaaij is een mooie aanvulling op onze collectie van kunst van kunstenaars die in Gorinchem werkten en van de verschillende stijlen en stromingen die ze vertegenwoordigen. Over het pand op de gouache, de Oude Doelen, hebben we in het museum ook een boekje. Gelukkig kunnen inwoners en bezoekers sinds 9 juni weer terecht in het museum. Wel nog op afspraak, van woensdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur. En uiteraard binnen de coronamaatregelen.” 

Schilder Ravenswaaij

Huibert Antonie Ravenswaaij (Gorinchem, 1 juni 1891 – Lisse, 10 september 1972) was een Nederlandse kunstschilder en dichter. Ravenswaaij werd geboren in Gorinchem als een zoon van Marcus Ravenswaaij en Jenneke van Andel. Hij studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, waar hij les had van Huib Luns, Frederik Nachtweh en Alexander van Maasdijk. Hij schilderde onder meer landschappen, stillevens en portretten. Naast schilder was hij actief als lithograaf, dichter en kunstcriticus. Hij is de vader van beeldhouwer Marcus Ravenswaaij en schilderes Rozina Ravenswaaij. Hij overleed op 81-jarige leeftijd in Lisse en werd begraven in een familiegraf op de Oude Algemene Begraafplaats in Gorinchem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio