14.9 C
De Bilt

Gratis compost voor inwoners van de gemeente Zeist

Zeist – Op zaterdag 17 maart 2018 kunnen alle inwoners van de gemeente Zeist op verschillende locaties gratis compost ophalen. Wethouder Roy Luca: “We zien dat steeds meer inwoners van de gemeente Zeist hun afval scheiden. Als dank krijgen ze ingezameld gft nu terug in de vorm van compost.”

Op vertoon van legitimatie kan elke inwoner van de gemeente Zeist bij recyclestation Seysterberg, bij tuincentrum Van Ee en bij de Kringloop Zeist dit jaar zelfs twee gratis zakken compost van 40 liter ophalen. Op Kwikstaartlaan 13 is het mogelijk om zelf compost te scheppen. Neem in dat geval zelf iets mee om de compost in te vervoeren, zoals vuilniszakken of een mand. Grote aanhangers worden geweigerd.

Milieuvoordelen

De hoeveelheid groente-, fruit- en tuinafval (GFT) die in 2017 in de gemeente Zeist is opgehaald is 100 kilo per inwoner per jaar, het gewicht van een stevige, volwassen man. Zo’n 90 kilo belandt echter nog in het restafval. Vaak omdat mensen niet weten dat bijvoorbeeld etensresten ook in de groene bak mogen. Hier valt nog veel milieuwinst te behalen. Wethouder Roy Luca: “Zonde om zoveel kilo afval niet te scheiden, er kan namelijk compost en biogas van gemaakt worden. Door compost te gebruiken kan er bespaard worden op kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bovendien brengt compost voedingsmiddelen terug in de grond. En dat is weer goed voor de voedselproductie. Biogas wordt gebruikt om op te rijden of voor verwarming. De eerste stap hiervoor zet je gewoon thuis, met het (nog beter) scheiden van gft-afval.”

De GFT scheidingswijzer op www.rmn.nl geeft duidelijke informatie over wat wel en niet bij het GFT kan.

Workshop composteren met wormen

Inwoners die hun afvalstroom willen verminderen en thuis compost van de beste kwaliteit willen maken kunnen op zondag 25 maart meedoen met een gratis workshop van Samen Duurzaam Zeist  ‘composteren met wormen’ bij De Boswerf. Van 14 -16 uur neemt van Edgar van Groningen van de StadsWormerij uit Amersfoort deelnemers mee in het hoe en wat met een eigen wormenbak. Aanmelden voor de workshop kan via boswerf@odru.nl of tel. 030-6922393.

 

Locaties en openingstijden

Compostzakken:
Recyclingstation Seysterberg: Zandbergenlaan 2, Huis ter Heide, van 9.00 – 16.00 uur.
Tuincentrum Van Ee: Arnhemse Bovenweg 15-b,  9.00 – 17.00 uur.
Kringloop Zeist: Johannes Postlaan 4 van 10.00 – 16.00 uur.

Losse compost:
Kwikstaartlaan nr. 13 van 10:00 – 16:00 uur.
De losse compost is afkomstig van het eigen Zeister groen- en snoeiafval dat bij Van Dorresteijn in Soest verwerkt is tot keurcompost.

Zo lang de voorraad strekt

Compost is verkrijgbaar zo lang de voorraad strekt. Compost die na 17 maart over is, kan de dagen erna worden opgehaald. U kunt bellen met de afhaallocaties of er nog compost voorradig is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio