Bij veel woningen in de gemeente Zeist staat het afkoppelen van regenpijpen nog niet op de radar en stroomt schoon regenwater van daken rechtstreeks het riool in, samen met afvalwater uit huishoudens. Terwijl datzelfde regenwater met een eenvoudige aanpassing van de regenpijp de tuin in kan worden geleid. En daar beleven de tuinplanten er veel plezier aan. De gemeente helpt inwoners graag met dit zogeheten ‘afkoppelen van de regenpijp’. Inwoners kunnen daarvoor een gratis afkoppelset krijgen en gratis hulp.
Tijdens de drie Zeister Afkoppeldagen komt een afkoppelcoach langs om de gratis afkoppelset af te leveren en advies te geven over het afkoppelen van de regenpijp(en). Waar nodig helpt de coach ook een handje met de uitvoering. Inwoners die al hun regenpijpen afkoppelen, krijgen bovendien een gratis regenton. De dagen waarop de afkoppelcoach langs kan komen zijn 14 mei, 2 juli en 8 oktober. Inwoners kunnen zich aanmelden via www.zeist.nl/klimaatklaar.
Waarom afkoppelen
Wouter Catsburg, wethouder duurzaamheid: “Als we kijken over een periode van meerdere jaren, zien we dat de zomers in Zeist steeds droger worden. Daardoor verdrogen onze tuinen. Door regenwater van het dak via de regenpijp de tuin in te leiden, worden onze tuinen beter bestand tegen deze droogte. Het regenwater zakt in de bodem en is daar als het ware een buffer voor droge dagen. De gemeente helpt inwoners graag om dit te regelen.”
Overbelasting
Afkoppelen heeft nog een tweede voordeel. In Nederland zijn er steeds meer zware regenbuien. Die leiden tot overbelasting van het riool en wateroverlast op straat. Door regenwater in de tuin te laten wegzakken, dragen inwoners eraan bij dat het riool minder snel vol raakt en dat overlast beperkt blijft.
Voorwaarde
De gratis afkoppelset en de gratis hulp zijn alleen beschikbaar voor woningeigenaren. Ook zijn ze alleen beschikbaar voor woningen die zijn aangesloten op een zogeheten ‘gemengd rioolstelsel’. U kunt dat zien door de rioolkaart te raadplegen op www.zeist.nl/klimaatklaar.
In meerdere wijken, waaronder Brugakker, Crosestijn en Couwenhoven zijn woningen niet aangesloten op een gemengd, maar op een gescheiden rioolstelsel. Inwoners van die wijken kunnen dus niet meedoen. Ook eigenaren van woningen die zijn gebouwd na 1990 kunnen vaak niet meedoen.