9.9 C
De Bilt

Groen Klimaatplein in Intratuin: tips voor een groene tuin

IJsselstein opent Groen Klimaatplein in de Intratuin aan de Weg der Verenigde Naties. Wethouder Peter Bekker: “We merken allemaal dat het klimaat verandert. De kans op heftige regenbuien en hete zomers met droogte neemt toe. We moeten in actie komen om ons daar op aan te passen. Meer groen in de tuinen is één van de mogelijkheden om bij te dragen aan een beter leefklimaat.

Mensen willen dat wel, maar vragen zich vaak af: ‘Hoe doe ik dat?’ Het klimaatplein gaat mensen enthousiasmeren, motiveren en informeren. Het groen klimaatplein is een groene verrijking voor onze stad. Als wethouder Duurzaamheid ben ik hier heel blij mee.”

Joost Tieland en Rody van Soest, teamleider Buitenleven en mede-eigenaar Intratuin: “Bezoekers komen naar ons tuincentrum omdat zij in en om het huis bezig zijn. We merken dat ze het vaak lastig vinden om te kiezen en te bedenken wat je kunt doen. We hebben een centrale plek gekozen voor het klimaatplein met een eigen opvallende vormgeving. Iedere bezoeker komt er langs als hij/zij door het tuincentrum loopt.

Op drukke dagen staan onze groen gepassioneerde, goed opgeleide, medewerkers op het klimaatplein om met bezoekers het gesprek aan te gaan en hen te helpen. Als de medewerker niet aanwezig is, is er een bord met een QR-code die verwijst naar  www.groenklimaatplein.nl waarop de bezoeker informatie kan vinden.”

Het groen klimaatplein kent vier pijlers

  1. Groene daken: mensen kunnen een aanvraag doen voor een groen dak-coach om te kijken of hun dak geschikt is én laten aanleggen tegen een mooie prijs.
  2. Water in de tuin: watertonnen, vijvertjes, wadi’s; allemaal voorbeelden hoe je water in je tuin kunt opslaan en weg kunt laten lopen in de bodem.
  3. Tegel eruit! Wat erin?: voorbeelden van plantencombinaties en grond die je hiervoor kunt inzetten in jouw tuin.
  4. De Levende Tuin: meer bijen, vogels en vlinders in de tuin met voorbeelden van planten, voedsel en behuizing.

Samen sterk
Het Klimaatplein IJsselstein is een samenwerking tussen de gemeente IJsselstein, Tuinbranche Nederland B.V. en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR). Daarnaast zullen de partijen vanuit het Groen Klimaatplein in samenwerking met Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) verschillende bewonersacties opzetten, zoals bijvoorbeeld de deelname van IJsselstein aan het NK Tegelwippen 2022, een tegel eruit plant erin actie, een regentonnen- en sedumactie en diverse workshops en presentaties. 

Meer informatie over klimaatadaptatie

Neem een kijkje op www.ijsselstein.nl/klimaatadaptatie

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio