11.1 C
De Bilt

Groenrenovatieplan Soest nu echt van start

Gemeente Soest zet zich in voor duurzaam groenbeheer. Hiermee verhogen we de kwaliteit van het openbaar groen. Een onderdeel daarvan zijn groenrenovaties. Het vervangen van bomen en beplanting van slechte kwaliteit. Deze aanpak is beschreven in het groenrenovatieplan welke in 2021 tot stand is gekomen. Deze week zijn de eerste échte werkzaamheden gestart in Soesterberg.

Rademakerstraat en omgeving in Soest

Deze week zijn de werkzaamheden gestart om de slechte bomen en beplanting tussen de Rademakerstraat, Kampweg, Van Maarenplein, Fokkerstraat en de Antonie van Leeuwenhoeklaan te vervangen. Voor deze opknapbeurt is een beplantingsplan en een renovatiekaart gemaakt. De renovatiekaart laat zien welke bomen, beplanting, gazons of bermen vervangen worden. In het beplantingsplan staat waar nieuwe bomen en beplanting komt en voor welke soorten gekozen is. Beide documenten zijn te vinden via https://www.soest.nl/soest-in-ontwikkeling/groenrenovatieplan/rademakerstraat.

Hulp van bewoners

Om de bewoners te betrekken bij dit project heeft de gemeente in september 2021 gevraagd om suggesties op het concept beplantingsplan. De binnengekomen suggesties hebben we getoetst. Zo lijkt het in eerste instantie eenvoudig, maar om ervoor te zorgen dat een boom of plant langer mee gaat dan alleen de eerste maanden, komt nog best wat kijken. Is de locatie te droog of juist nat?

Een locatie naast een rijweg moet soorten krijgen die tegen strooizout en olieresten kunnen. Maar ook de hoeveelheid kabels en leidingen in de grond kan invloed hebben op wat haalbaar is omdat de wortels schade kunnen veroorzaken. De haalbare suggesties zijn meegenomen in de definitieve plannen. We handhaven bijvoorbeeld alsnog een aantal bomen en hebben ook het soort boom of struik soms aangepast.

Werkzaamheden

De Ridder Golf-, Sport- en Groenvoorziening uit Soesterberg gaat dit werk voor ons uitvoeren. De werkzaamheden zijn gestart op 24 januari 2022 en worden naar verwachting afgerond vóór 1 april 2022. De werkzaamheden worden zoveel mogelijk per soort werk uitgevoerd. Zo worden eerst bijvoorbeeld alle plantvakken leeggemaakt en pas daarna voorbereid in ingeplant. Dit betekent dat de aannemer op meerdere plekken in de buurt aan het werk is.

Wethouder Aukje Treep heeft ook aan steentje bijgedragen door op het Van Maarenplein een groenvak leeg te maken zodat het vervangen kan worden. “Het is belangrijk te investeren in de kwaliteit van openbaar groen en bomen. Zo zijn Soest en Soesterberg niet alleen groen, maar blijven we ook groen! Bovendien draagt het plan bij aan de biodiversiteit en klimaatbestendigheid.”, aldus wethouder Aukje Treep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio