14.9 C
De Bilt

Schrijf u in voor de herdenking van de Oudewaterse Moord

Oudewater – Zondag 9 augustus herdenkt Oudewater, net als ieder jaar, de Oudewaterse Moord. De herdenking vindt plaats in het Oude Stadhuis aan de Visbrug in Oudewater. Bij het grote schilderij van de Oudewaterse Moord vertelt historica Nettie Stoppelenburg het verhaal. In verband met de coronamaatregelen vindt de herdenking plaats in aangepaste vorm.

Wat herdenken we?

Zondag 7 augustus 1575 werd Oudewater ingenomen door het Spaanse leger. Een groot deel van de stad ging in vlammen op. Veel burgers stierven of raakten gewond en verminkt. Deze ‘slachtpartij’ wordt herdacht als ‘de Moord van Oudewater’.

De 1e herdenking was waarschijnlijk al in 1577. Vanaf 1650 heeft het grote schilderij van de Oudewaterse Moord een vaste plek in de herdenking. Bij dat schilderij in het oude Stadhuis aan de Visbrug wordt het verhaal van de Moord verteld. Altijd op zondag 7 augustus of de 1e zondag daarna.

Meer over de geschiedenis van de Oudewaterse Moord leest u op www.geschiedkundigeverenigingoudewater.nl in het 1e deel van de canon van Oudewater.

Inschrijven voor de herdenking kan tot uiterlijk 7 augustus

Door de coronamaatregelen is er beperkt ruimte rondom het schilderij. Er is plaats voor 10 tot 16 personen, afhankelijk van of mensen tot hetzelfde huishouden behoren. Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 7 augustus. De vertellingen vinden plaats op:

Zondag 9 augustus 12.00 – 12.45 uur

Zondag 9 augustus 13.00 – 13.45 uur

Zondag 9 augustus 14.00 – 14.45 uur

Zijn er meer aanmeldingen dan plaatsen? Dan lassen we om 15.00 uur een extra vertelling in. Hiervoor kunt u zich niet vooraf aanmelden.

Hoe schrijft u zich in?

  • Bel of mail naar het toeristisch informatiepunt (TIP) in Oudewater 0348 – 561628 of tip@oudewater.net Uw e-mail wordt beantwoord tijdens openingstijden*.

Woensdag en zaterdag van 12.00 tot 15.30 uur en zondag van 11.00 – 15.30 uur.

  • Geef aan welke tijd uw voorkeur heeft.
  • Geef aan met hoeveel personen u aanwezig wilt zijn én of dat gaat om mensen uit hetzelfde huishouden of niet.

Tip: De herdenking is uitstekend te combineren met een bezoek aan Het Touwmuseum of Museum ‘de Heksenwaag’ in Oudewater. In beide musea kunt u terecht met de museumkaart.

Scholieren Kalsbeek College schreven profielwerkstuk over de Moord

Mats Schoonrewoerd (uit Oudewater) en Bram Noordman – leerlingen van het Kalsbeek College in Woerden – schreven dit schooljaar hun profielwerkstuk over de Oudewaterse Moord. Zij spraken hiervoor ook met Nettie Stoppelenburg. Nettie: “Ik vind het prachtig dat deze jonge mensen zich verdiepen in de bijzondere geschiedenis van Oudewater. Zo houden we de verhalen levend.”
Het werkstuk van de jongens werd beloond met een 8.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio