15.1 C
De Bilt

Het mysterie van de rode ruiter heeft een vervolg

Woerden – Het verhaal achter de (on)bekende rode ruiter die op het schilderij uit 1575 van ‘het beleg van Woerden’ staat, kreeg zaterdag 24 september jl. een vervolg. Het Nederlands Concert Mannenkoor o.l.v. Jimco Zijlstra, verzorgde het concert ter gelegenheid van het jubileum ‘Woerden 650 jaar Stad’. De thema’s ‘Herdenken, Verdraagzaamheid, Vrijheid, Dankbaarheid en Overwinnen’ werden fraai vertolkt in voluit stemmige en klinkende liederen, onder begeleiding van André van Vliet en Jan Lenselink. Meermalig applaus klonk, ook voor de sopraan Anke Smits en met name voor de zangers van dit Mannenkoor.

Twee historische personen, de Graaf van Holland en de Rode Ruiter, waren aanwezig. De vertegenwoordiger van het Comité van Aanbeveling van 650 jaar Stad, mevr. Carolien Gerritsen, ontving het ‘Lied van de Stad Woerden’ als een ode aan de stadsrechten en het jubileum in dit jaar. Dat klonk mét de koorzang in optima forma.

Verrassend voor de Woerdenaren was de melding bij de concertpresentatie van een nieuwe theorie over de rode ruiter. Uit 1575/1576 is er een document gevonden waarin door de Stad Woerden vier pond roomboter werd uitgekeerd aan een hopman, een officier, van het vendel van Maeliam dat in Kamerik was gelegerd voor het bezorgen van twee brieven.

thumbnail?id=1hU rg6jMva3QFx5eyzSe
document. © Streekarchief Rijnstreek en Lopikerwaard

Er werd bij dit tot nu toe onbekend document vermeld dat de zoektocht over de rode ruiter niet af is. De streekarchivaris van Rijnstreek en Lopikerwaard, Frank van Rooijen, meldde de speurder dat “ook deze aanwijzing voor historici en archivarissen geen goed handvat biedt over de rode ridder en eigenlijk ook niet voor de Woerdenaren. Het zal voorlopig dus een mysterie blijven”.

In meer dan één opzicht was het een verrassend concert voor de Stad Woerden en ook voor de rode ruiter. Voorlopig blijft hij bekend als de onbekende en mysterieuze ruiter van het schilderij ‘het beleg van Woerden’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio