23.8 C
De Bilt
zaterdag, 2 juli 2022

Houtenaar Geert Jan Hamilton ontvangt Koninklijke onderscheiding

Houten – De heer mr. Geert Jan Hamilton (66) uit Houten ontvangt op 25 september 2018 de versierselen behorende bij de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurt tijdens de plenaire vergadering van de Eerste Kamer waar de heer Hamilton, in verband met zijn pensionering, afscheid neemt als griffier. Kamervoorzitter mevrouw mr. Ankie Broekers-Knol reikt hem de onderscheiding uit.

Onderzoeker Kamer van Koophandel

De heer Hamilton begon zijn carrière als onderzoeker bij de Kamer van Koophandel in Parijs, het Centre de recherche sur le droit des affaires. Later was hij enige jaren werkzaam als wetenschappelijk medewerker aan de juridische faculteit van de Universiteit Leiden. Vanaf 1980 bekleedde hij diverse functies binnen de Vereniging Zorgverzekeraars Nederland.

Directeur Wetgeving ministerie

De opgedane expertise kwam hem nadien goed van pas als directeur Wetgeving en Juridische zaken op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Sinds september 2006 is de heer Hamilton griffier van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Gezondheidsrecht

De bijzondere verdiensten van de heer Hamilton liggen voor een groot gedeelte op het gebied van het Nederlandse gezondheidsrecht. Hij kreeg veelvuldig te maken met medisch-ethische onderwerpen. Tal van juridische vraagstukken over onder andere de Warenwet, de
voedselveiligheid en de nasleep van de parlementaire enquête over de Bijlmerramp, werden deskundig door hem begeleid. Als directeur op het ministerie van VWS (1999-2006) was hij nauw betrokken bij de hervorming van het zorgstelsel, waaronder de invoering van de nieuwe zorgverzekering. De heer Hamilton maakte destijds deel uit van een kleine staf die de minister terzijde stond.

Raad van Toezicht

De heer Hamilton was jarenlang lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de Gezondheidszorg NIVEL en hij was redacteur van het Tijdschrift voor Gezondheidsrecht. Er zijn maar liefst 198 gepubliceerde artikelen van zijn hand. Hij was wetgevingsadviseur van de Arubaanse regering betreffende de Landsverordering Algemene Ziektekostenverzekering AZV, lid van de Ziekenfondsraad en achtereenvolgens bestuurslid, vicevoorzitter en voorzitter van de Association Internationale de la Mutualité AIM, de grootste organisatie van onderlinge nationale ziektekostenverzekeraars ter wereld.

Griffier Eerste Kamer

De afgelopen 12 jaar was de heer Hamilton griffier van de Eerste Kamer in Den Haag. Hij wist op uitstekende wijze leiding te geven aan staf en medewerkers van de Kamer. Op het terrein van Europese zaken en digitalisering heeft hij een voortrekkersrol vervuld voor vele Europese landen, mede in zijn hoedanigheid van vice-president en acting president van de wereldorganisatie van secretarissen-generaal van nationale parlementen.

Grote kennis staatsrecht

Met een grote kennis van het staatsrecht, een goede antenne voor gevoelige kwesties en een breed netwerk in binnen- en buitenland, heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het aanzien en functioneren van de Eerste Kamer. Vermeldenswaardig is tenslotte dat de heer Hamilton als griffier van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal ambtelijk eerstverantwoordelijke was voor de organisatie van de Verenigde Vergadering op 30 april 2013, waarin koning Willem-Alexander werd beëdigd en ingehuldigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio