14.2 C
De Bilt

In De Ronde Venen krijgt groen steeds meer ruimte

De Ronde VenenHet NK Tegelwippen heeft een nieuw record opgeleverd. De afgelopen 7 maanden maakten meer dan 2,8 miljoen tegels ruimte voor groen. Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ zetten inwoners zich samen in voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. Maar liefst 135 gemeenten streden mee, gemeente De Ronde Venen was daar één van. Op 8 november maakte de organisatie de winnende gemeenten bekend. In 3 klassementen winnen Breda, Almelo en Hollands Kroon: zij wipten de meeste tegels per inwoner.

1.758 tegels eruit in De Ronde Venen

In De Ronde Venen hebben inwoners ook flink tegels gewipt. De tegeltaxi reed 5 dagen rond om tegels bij inwoners op te halen. In totaal haalde de tegeltaxi 1.758 tegels (formaat stoeptegel) op. Omgerekend is er 130 m2 extra groen bijgekomen in De Rondeveense tuinen. Op www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand staat de eindstand van alle 135 gemeenten.

Minder steen, meer groen: veel invloed

Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en werkt de grond weer als een soort spons. Er zijn ook andere voordelen van groen in de bebouwde omgeving. Groen koelt de omgeving tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer verschillende soorten planten en dieren in een gebied. Ook heeft het positieve gevolgen voor de gezondheid, welzijn en sociale samenhang. In het kort: groen rondom een woning is van grote maatschappelijke en economische waarde.

NK Tegelwippen in 2023

Wethouder Maarten van der Greft wil volgend jaar nog meer inwoners enthousiasmeren om tegels in te ruilen voor groen. “Dit was de eerste keer dat we meededen met het NK Tegelwippen. In 2023 gaan we de uitdaging aan om nog meer tegels te wippen. Onze gemeente heeft een hart voor groen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio