Informatieborden Nieuwe Hollandsche Waterlinie in De Bilt

De Bilt – In de gemeente De Bilt plaatste de provincie Utrecht een aantal informatieborden bij verdedigingswerken langs de Nieuwe Hollandsche Waterlinie. Met toerisme en recreatie in zijn portefeuille bezocht wethouder André Landwehr een aantal bijzondere plekken.

Tankversperring

Onder het fietspad langs de Utrechtseweg ligt een tankversperring uit 1939, mooi zichtbaar gemaakt door een kunstwerk in het wegdek. Het verdedigingswerk bestond uit betonnen putten waar grote stalen balken schuin in de richting van de vijand werden gestoken. Het kunstwerk op het fietspad geeft de schaduw van deze stalen balken weer zoals die was op 10 mei 1940. Wethouder Landwehr nodigt de inwoners van de gemeente De Bilt uit om het kunstwerk te komen bekijken: ‘Dit is een mooi voorbeeld van een duurzame herinnering aan het verleden. De Nieuwe Hollandse Waterlinie verbindt het verleden met het heden en brengt het daardoor tot leven. Met dank aan de Provincie Utrecht voor deze blijvende herinnering’. Bij het kunstwerk staat een paneel met meer informatie.

Werken bij Griftenstein

De volgende stop in bij de Werken bij Griftenstein. Ter verdediging van Utrecht  is Fort De Bilt aangelegd. Later zijn als extra verdediging de Werken bij Griftenstein, een tankgracht en de tankversperring aangelegd. De verdedigingswerken zijn goed te zien in het landschap en in combinatie met natuurbeheer een rustpunt aan de rand van de drukke stad.

Klimaatfort

Middenin Noorderpark-Ruigenhoek ligt Fort Ruigenhoek. André Landwehr is blij met de plannen voor het fort: ‘Dit pareltje van de Nieuwe Hollandse Waterlinie mag niet achter een gesloten poort verscholen blijven. In samenwerking met eigenaar Staatsbosbeheer en Provincie Utrecht ontwikkelen we een plan om het fort vaker op een andere manier open te stellen voor publiek en er het unieke thema ‘Klimaat’ aan te koppelen. De Bilt is immers bekend van het KNMI, dus klimaat pas in dit plaatje.’ Het fort is op aanvraag open.

Pact van Ruigenhoek

André Landwehr is ambassadeur van het Pact van Ruigenhoek, een Utrechts bondgenootschap waarin 14 publieke en private partijen samenwerken aan de bescherming, ontwikkeling en bekendheid van het grootste Rijksmonument van Nederland en toekomstig Werelderfgoed: de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img