14.9 C
De Bilt

Jongeren denken graag mee over klimaatoplossingen

Zeist – Ruim 82% van de jongeren in gemeente Zeist maakt zich zorgen om klimaatverandering. Sterker nog, 81% zou zelf best wat meer willen doen om die tegen te gaan en mee te denken met klimaatoplossingen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 245 jongeren tussen de 16 en 26 jaar. En er blijkt onder jongeren een behoorlijke steun te zijn voor windmolens.

Klimaatoplossingen

De resultaten geven een inkijkje in de belevingswereld van de nieuwe generatie, die klimaatverandering gedurende bijna hun hele leven zullen ervaren. De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) voerde het onderzoek uit in opdracht van de gemeente. Met behulp van de online tool Swipocratie kregen de deelnemers diverse klimaatdilemma’s voorgelegd én konden ze al ‘swipend’ aangeven hoe de gemeente moet verduurzamen. Wethouder Wouter Catsburg: “Klimaatbeleid gaat over de toekomst van onze jongeren. Goed om te zien dat ze hierin mee willen denken en doen! Ik vind het belangrijk dat we goed naar ze luisteren.”

Minder vlees behoort tot klimaatoplossingen

Om onze energiebehoefte klimaatvriendelijker te maken, zijn er grofweg twee mogelijkheden: energie besparen, en het restant duurzaam opwekken. Daarom werd de jongeren eerst gevraagd welke duurzame keuzes zij zouden willen maken in het dagelijks leven. Wat blijkt? De meeste jongeren zijn best bereid om korter te douchen, vaker met het OV te reizen, minder vlees te eten en minder kleding te kopen. Maar inleveren op die verre vliegvakantie? Dat is voor twee op de drie jongeren nu nog een brug te ver.

Windmolen

Dan de duurzame energie. Hoe en waar in Zeist kan die het beste worden opgewekt?  Jongeren hebben geen problemen met zonnepanelen op daken. Ook voor windmolens langs snelwegen (90%), windmolens in een weiland (80%) en warmte uit de aardbodem (74%%) is veel draagvlak. Minder steun is er voor zonnevelden in een weiland (50%) en windmolens boven een bos (43%)

Dilemma’s

De jongeren kregen ook een aantal dilemma’s voorgelegd. Wat nou, als je moet kiezen tussen twee opties met dezelfde energie-opbrengst? Ga je dan voor 15 voetbalvelden vol zonnepanelen in plaats van één windmolen? Dan kiest 74% van de respondenten voor de windmolen. En op de vraag of jongeren liever korter douchen dan een extra windmolen te plaatsen, blijkt er iets meer steun voor de windmolen (57%).

Ontwerpen met jongeren

De campagne kent een vervolg: in een live-sessie op 22 oktober kunnen jongeren zelf een ontwerp maken voor een energieneutrale gemeente Zeist. Dus: ben jij tussen de 16 en 26 jaar, woon jij in Zeist en wil je samen met andere jongeren aan de slag om een plan te maken over hoe we de gemeente van duurzame energie kunnen voorzien? Meld je dan aan via swipocratie@nmu.nl.

Let op: er zijn beperkt plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij!

‘Watt Nou’ wordt georganiseerd met steun van de provincie Utrecht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio