1.7 C
De Bilt

Jongeren in de Bilt uiten zich over klimaatverandering

De Bilt – 84% van de jongeren in gemeente De Bilt zou zelf meer willen doen tegen klimaatverandering. Dat blijkt uit een onderzoek van Frisse Blikken, uitgevoerd in opdracht van gemeente De Bilt, Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en de provincie Utrecht. Het onderzoek is uitgevoerd onder 239 jongeren uit de gemeente, in de leeftijd 16 tot 25 jaar. Met behulp van de app Swipocratie gaven zij al ‘swipend’ hun mening over opties om energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Vandaag brengen de samenwerkende partijen de resultaten van het onderzoek naar buiten.

De keuzes van jongeren

Ener­gie besparen beg­int bij jezelf. We vroeg­en jon­geren welke duurzame keuzes zij bereid zijn te maken in hun da­gelijks leven. Het merendeel is bereid om korter te douchen, vaker het OV te nemen, minder vlees te eten en minder kleding te kopen. Waar jongeren niet toe bereid zijn? Voor twee op de drie jongeren is minder vliegen en alleen gebruik maken van deelauto’s nu nog een stap te ver.

Met alleen energie besparen zijn we er natuurlijk nog niet. Als jongeren duurzame energie moeten opwekken, welke keuzes maken ze dan? 89% is voor zonnepanelen op woningdaken en 93% is voor zonnepanelen op bedrijfsdaken. Zonneweides in de natuur ziet 68% niet zitten. Opvallend is dat jongeren heel positief zijn over windmolens, zowel in weiland (71%) als bij bedrijventerreinen (85%). Met mestvergisters koeienmest omzetten in bio-energie vindt 90% een goed plan. Maar: geconfronteerd met de keuze tussen vijftig mestvergisters en de ene windmolen die nodig is om de energieopwek daarvan te evenaren, had 73% toch liever die molen.

Het onderzoek legt nog een aantal andere dilemma’s met gelijke energie-output voor aan de jongeren. Zo heeft 80% liever één grote (150m) windmolen dan tweehonderd kleine (15m) windmolens. Ook heeft driekwart van de jongeren liever honderddertig daken vol zonnepanelen dan één hectare zonneweide. En negen grote windmolens of zonnepanelen op alle geschikte daken in gemeente De Bilt? Daar zien we geen duidelijke voorkeur; respectievelijk 49% om 51%.

Positief geluid van jongeren

Over het algemeen lijken jongeren dus positief over maatregelen om de energietransitie te bevorderen. Dat komt mogelijk omdat jongeren opgroeien in een tijd waarin klimaatverandering een veelbesproken onderwerp is. Voor jongeren is het niet de vraag of, maar hoe snel we de energietransitie gaan realiseren. Ook NMU-directeur Joris Hogenboom is enthousiast over de resultaten: “Deze peiling laat opnieuw zien dat we snel werk moeten gaan maken van een breed scala aan maatregelen. Van kleine besparingen tot grote windmolens: voor het klimaat keihard nodig, voor deze jongeren gewoon vanzelfsprekend.”

Jongeren zijn vaak ondervertegenwoordigd in discussies over duurzame energie, zo ook in gemeente De Bilt. Daarom vindt Pim van den Berg, gedeputeerde van de provincie Utrecht, het “hoog tijd” om ze meer te betrekken. “Mijn drijfveer voor de energietransitie is dat ik wil dat mijn kleinkinderen ook nog een leefbare wereld hebben. Het is dan ook niet meer dan logisch dat jongeren gaan meebeslissen over de invulling van deze transitie.”, aldus Pim van den Berg.

Ook de kersverse Biltse wethouder Dolf Smolenaers, die sinds kort de duurzaamheidsportefeuille deelt met wethouder Anne Brommersma, is enthousiast over de inbreng van de jongeren: “Ik ben vooral erg trots dat er zoveel jongeren in de gemeente De Bilt aan het onderzoek hebben meegedaan. Ze voelen zich blijkbaar niet alleen verbonden met het onderwerp, ze willen er ook écht iets mee doen. Dat schept veel vertrouwen in het bereiken van onze ambitieuze doelen tot 2030.”​

Jongeren ontwerpen verder

In het najaar kunnen geïnteresseerde jongeren mee ontwerpen aan een energieneutrale gemeente. En een oproepje: ben jij tussen de 16 en 25 jaar, woon jij in gemeente De Bilt en wil je samen met andere jongeren aan de slag om een plan te maken over hoe we de gemeente van duurzame energie kunnen voorzien? Meld je dan aan via energietransitie@provincie-utrecht.nl. Let op: er zijn beperkt plaatsen beschikbaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio