10.6 C
De Bilt

Klimaatvoetafdruk gemeente Zeist weer kleiner

Zeist – De afgelopen twee jaar is de klimaatvoetafdruk van de gemeente Zeist weer kleiner geworden. De gemeentelijke organisatie stootte in 2017 bijna 6% minder CO2 uit ten opzichte van 2015. Dat werd vooral bereikt door het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen (o.a. isolatie, energiezuinige installaties, zonnepanelen) en door oude straatverlichting te vervangen door LED-verlichting.

Het grootste deel van de CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie wordt nu nog veroorzaakt door gebruik van elektriciteit en gas. Het gebruik van elektriciteit in gemeentelijke gebouwen daalde de afgelopen twee jaar met 3,5% en het gebruik van gas zelfs met 12,6%.

Zeist klimaatneutraal

De gemeente wil in 2030 volledig CO2-neutraal zijn. Dat geldt zowel voor Zeist als geheel, als voor de gemeentelijke organisatie. Er moet dan evenveel duurzame energie worden opgewekt als er wordt verbruikt. Met behulp van de klimaatvoetafdruk wordt inzichtelijk of de gemeentelijke organisatie aan haar eigen klimaatambities voldoet en of ze daarmee op schema ligt. Ook geeft het aan waar de kansen liggen voor het verder verminderen van het energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen.

Sinds 2013 is de CO2-uitstoot van de gemeentelijke organisatie al 13% afgenomen. Om te zorgen voor een verdere daling tot uiteindelijk klimaatneutraal, blijven de komende jaren extra maatregelen nodig.

Samen met inwoners en ondernemers

Het streven naar een klimaatneutraal Zeist is onderdeel van de Brede Milieuvisie. Die is opgesteld in samenspraak met inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van groene groepen. De visie richt zich ook op minder grondstoffenverbruik en een groen Zeist met gezonde leefomstandigheden.

Een klimaatneutraal Zeist lukt alleen, als gemeente, ondernemers en inwoners er samen de schouders onder zetten.  Inwoners en ondernemers kunnen elders op www.zeist.nl/duurzaam en opwww.samenduurzaamzeist.nl meer informatie vinden over wat ze kunnen doen. Op de eerstgenoemde site is ook meer informatie te vinden over de klimaatvoetafdruk van de gemeentelijke organisatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio