16.1 C
De Bilt

Een hartelijk weerzien: Koning bezoekt opnieuw woonwagencentrum Beukbergen

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag 14 december in Huis ter Heide, gemeente Zeist, een werkbezoek gebracht aan woonwagencentrum Beukbergen. In 2017 bezocht de Koning op uitnodiging van burgemeester Janssen het woonwagencentrum voor het eerst. Hij sprak toen met bewoners over het samen wonen en leven op Beukbergen, over de vraag in hoeverre de bewoners zich thuis voelen in hun wijk en hoe zij zich inzetten voor de leefbaarheid.

Daarnaast werd ingegaan op de samenwerking met de gemeente en op de herstructurering van het woonwagencentrum om de leefbaarheid van de wijk verder te vergroten. Vandaag, vijf jaar later, hoorde de Koning van de bewoners hoe het hen sindsdien is vergaan, welke ontwikkelingen het woonwagencentrum in de tussentijd heeft doorgemaakt en welke plannen er nog zijn voor de toekomst.

Ontspannen sfeer en openhartige gesprekken met de Koning

Burgemeester Koos Janssen was vereerd om – samen met Franca Vos, voorzitter van de bewonerscommissie – de Koning voor een tweede keer rond te leiden over Beukbergen: “Het is een enorme waardering voor de bewoners van Beukbergen dat de Koning voor een tweede keer op bezoek komt. De sfeer was ontspannen en de gesprekken waren openhartig. De mensen van Beukbergen hebben laten zien hoe het hen vergaat en hoe het park zich heeft ontwikkeld ten opzichte van vijf jaar geleden. De sleutel voor het vasthouden van dit resultaat blijft ontmoeting en gesprek. Ik denk dat de Koning een goed beeld heeft gekregen van dit unieke woonwagencentrum.”

woonwagencentrum Beukbergen
Bezoek woonwagencentrum Beukbergen – Foto: © Menno Bausch

Bewonerscommissie

De Koning sprak in het clubhuis met leden van de bewonerscommissie over de effecten van de herstructurering op de woon- en levenskwaliteit en over de vraag of ondanks de herstructurering het eigen karakter van de wijk behouden is gebleven. De bewoners vertelden over de recente ontwikkelingen in het woonwagencentrum en de toekomstige plannen voor het woonwagencentrum. Daarbij benoemden zij eveneens de effecten van de coronapandemie en de stijgende energieprijzen op het woonwagencentrum. Tijdens een wandeling door de wijk kreeg de Koning een toelichting op de herinrichting en de nieuwe vaste woningen die gebouwd zijn. Hij bezocht de bewoonster van de oudste woonwagen van Beukbergen en daarna ook een woning op fundering.

Woonwagencentrum Beukbergen inmiddels grootste in Europa

Woonwagencentrum Beukbergen is in de jaren twintig van de vorige eeuw uit noodwoningen ontstaan. Om de woon- en leefomstandigheden te verbeteren, heeft de gemeenteraad van Zeist begin 2010 ingestemd met de herstructurering van het woonwagencentrum. De bewoners konden hun wensen aangeven en hadden inspraak in onder meer het plaatsingsplan en de groenvoorziening. Na een bodemsanering ging in 2012 de eerste schep de grond in. In maart 2018 is de herstructurering afgerond. Standplaatsen werden gerenoveerd en sociale huurwoningen werden geplaatst door de woningcorporatie. Het aantal wooneenheden werd hierdoor uitgebreid van 170 naar 220. De toenmalige wachtlijst om op Beukbergen te wonen kon op die manier worden weggewerkt.

Huren maar ook kopen nu mogelijk

Daarnaast is het in de afgelopen vijf jaar eenvoudiger geworden voor bewoners om bij de bank een hypotheek aan te vragen, waardoor een huurstandplaats door bewoners gekocht kan worden. Steeds vaker bouwen zij op die standplaats een woning met vaste fundering. Inmiddels wonen op Beukbergen circa zeshonderd mensen, waarmee het tot de grootste woonwagencentra van Europa behoort.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio