8.8 C
De Bilt
dinsdag, 21 maart 2023

Koninklijke onderscheiding voor kwartet brandweerlieden

Oudewater –Vier voormalige brandweerlieden schoten zaterdag 13 januari direct in de houding. Niet vanwege een brandalarm dat afging, maar omdat zij uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve een koninklijke onderscheiding – lid in de Orde van Oranje Nassau – kregen opgespeld.

 

Sjaak Boere:

Vorig jaar op 1 oktober zwaaide Sjaak Boere af als vrijwillig brandweerman. Dat deed hij na 50 jaar en ontelbare uitrukken. Eerst vanuit de voormalige gemeente Hoenkoop en na de gemeentelijke herindeling van 1970 vanuit de Oudewaterse brandweerpost. In die vijf decennia ontpopte Boere zich als een soort pater familias voor nieuwe collega’s. Ook gebruikte hij zijn ervaring om collega’s bij te staan bij het verwerken van traumatische ervaringen. Verder was Boere nauw betrokken bij de uitwisselingsactiviteiten met de collega’s in het Oostenrijkse Karnabrunn. 50 jaar brandweerman is uniek. Daarmee behoort decorandus tot een select gezelschap van langst dienende brandweermannen.

Sjaak Boere

Ron Oorschot:

Tot zijn afscheid in 2016 was Ron Oorschot meer dan 30 actief als vrijwillig brandweerman. In die tijd doorliep hij diverse rangen binnen het korps. Hij schopte het tot hoofdbrandweerwacht met als functie manschap/chauffeur. Voor de Oudewaterse post was hij altijd op de dag beschikbaar. Ook buiten de uitrukken en oefenavonden kon iedereen met goed gevolg een beroep op hem doen. Op zijn palmares prijkt ook nog het jarenlange leiderschap bij de jeugdbrandweer.

 

Joop Kraan:

Nog een afzwaaier (in 2017) die meer dan 40 jaar zijn sporen heeft verdiend bij de brandweer: Joop Kraan. Hoofdbrandwacht in de functie van manschap/chauffeur staat zijn conduitestaat. Binnen het korps stond hij bekend als alleskunner  en –weter. Vooral op het gebied van dieren. Zijn vakmanschap over hoe om te gaan met paarden, kwam de post Oudewater altijd goed van pas. Diverse malen zijn er paarden en koeien gered dankzij zijn kennis en kunde. Ook als er iets georganiseerd moest worden buiten de uitrukken en oefenavonden, konden de collega’s altijd op Kraan rekenen.

 

Robin Boetekees:

Meer dan 20 jaar diende Robin Boetekees het korps Oudewater, voordat hij in 2015 afscheid nam. Hij schopte het tot brandmeester in de functie van bevelvoerder/chauffeur. Verder onderscheidde Boetekees zich als specialist op het gebied van gevaarlijke stoffen. Niet vreemd vanwege zijn hoofdwerkzaamheden bij een chemische fabriek. Zijn kennis en kunde  gebruikte hij ook voor oefendoelen bij de Oudewaterse brandweerpost. Net als de andere decorandi toonde Boetekees altijd bereidheid om in actie te komen buiten uitrukken en oefenavonden. Zo was hij op vrijwillige basis lid van de ontspanningscommissie.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio