14.8 C
De Bilt

Kunstwerk ‘Eden’ in Zeist geeft centrum extra betekenis   

Zeist – Het centrum van Zeist krijgt een nieuw beeld. Het bronzen beeld genaamd Eden komt in het Hogewegplantsoen en is gemaakt door kunstenaar Ram Katzir. Het kunstwerk van een zittende man en hond, met een hoogte van bijna 4 meter is een blikvanger voor het vernieuwde centrumgebied. Wethouder Cultuur Marcel Fluitman en de directeur van het Mondriaan Fonds onthullen het beeld Eden vrijdag 23 november om 18.30 uur.

Bijzonder verlicht

Het beeld wordt geplaatst voor de kastanjeboom in het nieuw ingerichte plantsoen. ’s Avonds wordt het kunstwerk op bijzondere wijze verlicht. Ram Katzir omschrijft zijn het beeld Eden als ‘bedrieglijk eenvoudig van vorm’. “Geïnspireerd door de organische rondingen in de natuur is het ontwerp naïef en tegelijkertijd verfijnd”. Ander werk van hem werd op verschillende plaatsten  in binnen- en buitenland opgeleverd.

Bijdrage Mondriaan Fonds

De gemeente Zeist ontving voor de kunstopdracht een bijdrage van het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds ontvangt haar middelen uit de rijksbijdrage en is een belangrijk instituut op het gebied van kunst en erfgoed.

Vernieuwing centrumgebied

Het beeld Eden maakt deel uit van de Beeldenroute Zeist.  Regelmatig worden er nieuwe kunstwerken toegevoegd aan de beeldenroute. Zo wordt er in de loop van 2019 ook  een werk van kunstenaar Gabriël Lester op het Emmaplein geplaatst. Wethouder Fluitman: “Het vernieuwde centrum en de beeldenroute laten zien dat Zeist zich voortdurend ontwikkelt, en dat kunst extra betekenis geeft aan plaatsen waar mensen samenkomen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio