8 C
De Bilt

Laat Leersum weer dromen; doneer bomen!

Leersum Burgemeester roept boomkwekerijen in Nederland op te doneren Als gevolg van een valwind in juni zijn er in Leersum, Valkenheide en Maarsbergen zo’n 1000 bomen geknakt en verloren gegaan. Daarbij is schade aan huizen, straten en auto’s ontstaan. De meeste beschadigde bomen staan in het openbaar gebied. Het vraagt tijd en geld om dit gebied te herstellen. Naast een initiatief van inwoners, roept de gemeente boomkwekerijen op te helpen door bomen te doneren onder de titel ‘Laat Leersum weer dromen; doneer bomen!’.

Bomen doneren voor herstel

Er zijn zo’n 3000 boomkwekerijen in Nederland. Zij kweken jonge bomen en verkopen deze daarna. Wanneer iedere kweker een of twee bomen doneert, kunnen deze in het gebied worden geplant. Een stamdikte van zo’n 20-25cm of dikker is hiervoor het meest geschikt. De gemeente heeft hiervoor een donatieformulier gemaakt en het e-mailadres Boomdoneren@heuvelrug.nl is voor vragen geopend op de website we https://www.heuvelrug.nl/boomdoneren. Het is een mooi gebaar om op deze manier de natuur, inwoners en het getroffen gebied een handje te helpen.

dromen
afbeelding: gemeente Utrechtse Heuvelrug

Burgemeester Frits Naafs zegt hierover:

Je kunt wel zeggen dat er sprake was van een crisissituatie door de valwind in Leersum, Valkenheide en Maarsbergen. Mensen zijn enorm overvallen en konden niets doen. Tot de valwind een ongelooflijke ravage en enorm verdrietig aangezicht achterliet. Gelukkig zijn de inwoners positief ingesteld en hebben zij samen met de gemeente de eerste opruimwerkzaamheden verricht. De gemeente werkt aan een herstelplan voor het gebied en roept daarom boomkwekerijen op bomen te doneren. Zo kunnen we als gemeente de inwoners steunen en het gebied herstellen, zodat iedereen die dit wil weer kan dromen van nieuwe bomen.’

Getroffen en herstellen

Een valwind is niet te voorkomen en heeft in juni in korte tijd de inwoners in Leersum, Valkenheide en Maarsbergen hard getroffen. Huizen, straatstenen, houten objecten en bomen en struiken zijn in korte tijd omgehaald en beschadigd. Als eerste zijn gevaarlijke situaties in kaart gebracht en bomen daar weggehaald. Op veel plekken kunnen mensen weer rijden, fietsen en lopen.

Er zijn nog een paar plekken waar dit nog gevaarlijk is en deze zijn afgesloten voor verkeer. Als het daar hard gaat waaien, kunnen er meer takken en bomen naar beneden vallen. Het kost tijd om het gebied te herstellen. Hiervoor stelt de gemeente een herstelplan op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio